Pielęgnacja, zbieranie i właściwości kolendry
Pielęgnacja, zbieranie i właściwości kolendry
Liście i owoce kolendry wykorzystywane są na różne sposoby, zarówno w kuchni, jak i w pielęgnacji ciała. Jest to roślina jednoroczna, którą można uprawiać samodzielnie w domu, korzystając z niej w miarę potrzeby. Jednak aby mieć pożytek i ozdobę z kolendry, należy odpowiednio o nią dbać, a także zbierać w prawidłowy sposób.
Pielęgnacja kolendry
Kolendra należy do rodziny selerowatych, dlatego niejednej osobie przypomina znaną dobrze pietruszkę, chociaż jej aromat jest bardziej korzenny, a zapach delikatnie cytrynowy. Może osiągnąć wysokość aż do 70 centymetrów. Doniczkę z kolendrą powinno się ustawić w nasłonecznionym miejscu, a sam pojemnik wypełnić dobrą glebą. Powinna to być ziemia lekka, bez ciężkich domieszek, zwłaszcza kwaśnych składników. Dopiero wschodząca kolendra i młode roślinki potrzebują dużo wody, starsze wolą ciepło i suchość, chociaż nie można doprowadzić do całkowitego przesuszenia się kolendry. W domu najlepszym miejscem na postawienie doniczki jest balkon albo dobrze nasłoneczniony parapet. Należy pamiętać również o regularnym usuwaniu chwastów.
Zbieranie kolendry
W przypadku kolendry wykorzystuje się nie tylko listki, ale i owoce. Liście kolendry z wyglądu przypominają pietruszkę, jednak uznawane są za delikatniejsze od niej. Są duże, umieszczone na cienkich łodygach, które łatwo złamać. Zbieranie kolendry powinno rozpocząć się w momencie osiągnięcia przez roślinę jej największych rozmiarów, na przełomie lipca i sierpnia. Zbiera się zarówno liście, jak i owoce, które są kuliste i brązowe, pokryte siateczką drobnych żyłek. Ich zbiór należy przeprowadzić, kiedy zaczynają robić się brązowe.
Pomoc dla żołądka
Pachnąca roślina najbardziej może przysłużyć się układowi pokarmowemu. Dodawanie jej do potraw wzmaga i poprawia trawienie, regulując odpowiednio przemianę materii. Przy tym powoduje, że wydziela się więcej soków żołądkowych, co powoduje nie tylko lepsze trawienie pokarmu i przyswajanie zawartych w nim składników, ale niweluje wzdęcia, które mogą powstawać po niektórych posiłkach. Działa również rozkurczająco, więc może pomagać zarówno przy bólach brzucha spowodowanych niestrawnością, jak i związanych ze stanami chorobowymi. Jej pozytywne działanie wzmaga połączenie z innymi ziołami, np. anyżem lub kminkiem.
Na odporność
Dodawanie kolendry do jedzenia albo korzystanie z olejku z kolendry uzupełnia niedobór witaminy C w organizmie. Poza nią w kolendrze znajdują się duże ilości flawonoidów oraz karotenu. Są to bardzo dobre przeciwutleniacze, które wspomagają regenerację komórek organizmu, zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się, a przede wszystkim wzmacniają naczynia włosowate. Pozwala to unikać mikrowylewów w narządach wewnętrznych, a także zwiększa odporność układu immunologicznego.
Kolendra w kuchni
Znana jest ze swojego specyficznego, lekko słodkiego smaku z pieprzową nutą. Z tego powodu doskonale nadaje się nie tylko do dań głównych z drobiu i wieprzowiny, ale także do słodkich. Szarlotka, ciasto marchewkowe lub pierniki z dodatkiem kolendry zyskują ciekawy aromat, który jednocześnie podkreśla smak głównych składników. Walory smakowe kolendry sprawiają, że bywa dodawana również do piwa, szczególnie w browarach regionalnych.