Zasady uprawy kalarepy
Zasady uprawy kalarepy
Kalarepa jest warzywem zdrowym i lubianym. Stanowi nie tylko dobry dodatek do sałatek, ale również do zup. Można ją także chrupać samodzielnie, co jest jednym z ulubionych sposobów jej jedzenia. Jeżeli lubi się kalarepę i posiada się ogródek, warto uprawiać ją samodzielnie i znać zasady jej uprawy.
Kiedy siać?
Aby móc cieszyć się kalarepą, należy wysiać ją w odpowiednim terminie. W zależności od rodzaju warzywa – kalarepa może być biała lub fioletowa – czas siewu jest inny. Biała odmiana nadaje się do zbierania wcześniej niż wolniej rosnąca kalarepa fioletowa. Z tego powodu szybciej rosnącą można posadzić na przełomie lipca i sierpnia, ale zbiorami cieszyć się już wczesną jesienią, natomiast wolniej rosnącej trzeba dać więcej czasu. Najlepiej do sadzenia wybrać późny maj albo początek czerwca. Dzięki temu kalarepę można zbierać w czasie jesieni, co pozwala na robienie z niej zimowych marynat.
Gleba dla kalarepy
Smaczna kalarepa należy do rodziny kapustowatych, jednak nie jest tak wymagająca pod względem gleby, jak jej warzywni krewni. Warto jednak zadbać o to, aby była sadzona na glebie próchniczej o dużej wilgotności – ale nie przesadnie mokrej, gdyż wtedy nie wyrośnie lub zgnije. Powinno być w niej dużo wartości odżywczych, które pozwolą kalarepie wykiełkować, a potem rosnąć, stając się apetyczną przekąską. Dobrze zwrócić również uwagę na odczyn gleby, który powinien być lekko kwaśny.
Miejsce dla kalarepy
Równie ważne, jak gleba jest miejsce, w którym ma znaleźć się kalarepa. Nie powinno być przesadnie zacienione, ponieważ roślina potrzebuje przynajmniej przez 6 godzin dziennie mieć dostęp do promieni słonecznych. Trzeba jedynie pilnować, żeby temperatura na stanowisku nie była niższa niż 12 stopni Celsjusza ani wyższa niż 18 – 20 stopni. Zachowanie tych warunków zapewni kalarepie pomyślny wzrost.
Podlewanie kalarepy
Wilgoć i odpowiednie nawadnianie to klucz do dobrej bulwy, która będzie smakowita i pełna witamin. Osiąga się to między innymi prawidłowym podlewaniem. Jeżeli regularnie pada, nie musi być ono zbyt częste, jednak jeżeli brak opadów utrzymuje się dłużej, trzeba wspomóc uprawę i codziennie dostarczać jej 3 – 6 centymetrów chłodnej wody. Dobrze jest również obłożyć roślinę kompostem, który zapewni stałą wilgoć.
Zbiór kalarepy
Tym, na co każdy ogrodnik czeka, jest moment zbioru kalarepy. Można zbierać je od września do początku listopada, kiedy bulwy mają od 6 do 10 centymetrów średnicy. Odcina się je od nasady i wykorzystuje w kuchni. Do jedzenia nadają się zarówno bulwy, jak i liście, które można dodawać do zup lub sałatek. Przechowywanie kalarepy nie jest bardzo długie, jednak odpowiednio zabezpieczona potrafi przetrwać w lodówce do 3 tygodni.