Uprawa sałaty – podstawowe zasady
Uprawa sałaty – podstawowe zasady
Sałata prosto z własnej grządki to sama przyjemność. Można ją mieć wcześniej, niż pojawia się w sklepie, a do tego znacznie zdrowszą i bardziej zieloną. Co prawda często nie wyrasta ona gigantyczna, lecz niewielkie rozmiary przekładają się na bardzo dobry smak. Z tego powodu, mając ogródek, warto na kilku grządkach posadzić nie kwiaty, a sałatę.
Gleba dla sałaty
Sałata nie jest bardzo wybredna, jeżeli chodzi o ziemię. Nie lubi gleby piaszczystej, na której z pewnością nie wyrośnie. Korzenie nie będą miały oparcia w ziemi i nie będą mogły utrzymać rośliny. Jednak gleba gliniasto-piaszczysta będzie dla rośliny idealna. Ma nie tylko odpowiedni drenaż, ale również stabilność, która doprowadzi do zawiązania się systemu korzennego. Zanim rozpocznie się sadzenie sałaty, warto wykonać nawożenie, najlepiej naturalnym obornikiem. Dzięki niemu sałata będzie rosła większa oraz smaczniejsza.
Sadzenie sałaty
Sadzonki sałaty powinny znaleźć się w ziemi w drugiej połowie marca. Zazwyczaj w tym okresie ziemia nie jest już zmarznięta, zaczyna się stopniowo nagrzewać, więc może przyjąć nową roślinę. Zanim włoży się sadzonki do otworów w ziemi – nie muszą przekraczać 7 – 10 centymetrów – należy podlać ziemię tak, żeby była wilgotna, lecz nie przesadnie mokra. Spowoduje to, że już na wstępie sadzonki będą miały odpowiednio dużo wody.
Temperatura dla sałaty
Pod względem temperatury sałata nie jest bardzo wymagającą rośliną. Równie dobrze rośnie przy dużym nasłonecznieniu, jak i w półcieniu. Szczególnie dużo słońca potrzebuje w początkowym okresie rozwoju, z biegiem czasu zadowala się półcieniem, a w bardzo gorące dni nawet cieniem. Jeżeli jej miejsce jest narażone na mocne grzanie, wówczas gdy temperatura przekracza 20 stopni Celsjusza, warto osłonić czymś sałatę, żeby nie zwiędła.
Nawadnianie sałaty
Podlewanie sałaty nie jest karkołomnym zadaniem. Nie potrzebuje ona dużo wody, choć dobrze, jeżeli ziemia zachowuje lekką wilgotność i nie jest przesadnie sucha. Niewskazane jest natomiast przelewanie sałaty wodą, ponieważ powoduje to jej gnicie i przekreśla udane zbiory. Jednak im bardziej sucho będzie miała, zarówno w podłożu, jak i w powietrzu, tym mniej smaczna będzie i nie przyniesie przyjemności z jedzenia.
Pielęgnacja i zbiór
Grządki, na których posadzona jest sałata, należy regularnie odchwaszczać. Dzięki temu inne rośliny nie zabiorą sałacie cennych składników. W ramach pielęgnacji tego warzywa trzeba pamiętać, że najlepiej podlewać je rano, lejąc wodę nie na liście, lecz na ziemię. Również rano jest najlepsza pora na zbieranie sałaty i odcinanie jej nożem od korzeni tuż przy podłożu.