Zasady uprawy ziół w doniczkach
Zasady uprawy ziół w doniczkach
Wielu ziół używa się na co dzień. Poprawiają smak potraw, pięknie pachną i mogą być wykorzystywane zarówno w kuchni, jak i łazience. Zamiast kupować torebki z ziołami, lepiej zacząć samodzielną uprawę w warunkach domowych. Nie jest to trudne. Wystarczy miejsce, doniczki i ziarna, z których można uzyskać pachnący ogródek.
Jakie zioła uprawiać?
Niewiele jest ziół, których nie można uprawiać w warunkach domowych. Większość nadaje się idealnie do hodowania ich w doniczkach albo specjalnie przygotowanych skrzynkach. Jeżeli podejmie się decyzję o skrzynkach, ma to istotne plusy, ponieważ wiosną i latem mogą być na balkonie, a na zimę można przenieść je do mieszkania. Dzięki temu można je na bieżąco pielęgnować oraz korzystać z ziołowych listków. Do najchętniej uprawianych domowych ziół należą: cząber, pietruszka, majeranek, koper, mięta, bazylia, tymianek.
Miejsce dla ziół
Żeby uprawa ziół w domu odniosła sukces, należy wybrać dla nich odpowiednie miejsce. Przed ustawieniem doniczek dobrze jest dowiedzieć się, czy ziele nie ma specjalnych upodobań, np. więcej cienia. Jednak gdy takich wymagań brak, wystarczy im słoneczne miejsce na balkonie albo parapecie. Trzeba jednak uważać, aby nie było to przesadnie nasłonecznione miejsce, ponieważ zioła szybko zwiędną. Optymalna temperatura dla ziół to 15 – 20 stopni Celsjusza.
Kiedy zacząć?
Zioła w domu można uprawiać z nasion, dostępnych w kwiaciarniach oraz sklepach ogrodniczych. Wraz z ziarnami można zakupić doniczki. Najlepszą porą siewu jest początek marca, kiedy jeszcze nie jest ciepło, ale nie pojawiają się już bardzo ujemne temperatury. Wysiane w marcu zioła będą gotowe do zbierania w ciepłych miesiącach. Jeżeli chce się je mieć również zimą, trzeba powtórzyć siew w lipcu. Ziaren nie sieje się od razu w doniczkach. Na początku najlepiej użyć pudełek po jogurtach z ziemią, w których zioła będą mogły rozpocząć kiełkowanie. Dopiero kiedy ziarna wykiełkują, można je przesadzić.
Zioła w doniczkach
Do wypełniania doniczek, w których znajdą się zioła, można użyć specjalnej ziemi do ziół kupionej w sklepie ogrodniczym. Jednak zanim nasypie się ją do naczyń, na dnie każdej doniczki warto umieścić warstwę kamyków. Będzie to tzw. warstwa drenażowa. Dzięki niej nie zaistnieje ryzyko zalegania wody na dnie doniczki i gnicia korzeni. Dopiero na tę warstwę nakłada się ziemię, w której robi się miejsce dla ziołowej sadzonki.
Podlewanie ziół
Zapewnienie roślinom odpowiedniej ilości wody jest niezbędne. Zioła nie lubią braku wody i nie służy im przesuszenie ani susza. Powinny być regularnie nawadniane, choć bez przelewania. Służy im zarówno woda prosto z kranu, jak i woda o temperaturze pokojowej, która stała przez 24 godziny. W przypadku wody odstanej przynosi ona nawet lepsze efekty i zioła rosną znacznie szybciej.