Co nadaje się do grillowania?
Co nadaje się do grillowania?
Jedzenie na świeżym powietrzu połączone z grillowaniem to bardzo miły sposób na spędzenie wolnego czasu oraz dotlenienie organizmu. Jednak po pewnym czasie zwykła kiełbasa zaczyna się nudzić i ma się ochotę na inne potrawy. Wtedy pojawia się pytanie, co można bezpiecznie grillować, żeby było smaczne i nie rozpadło się w trakcie przygotowania.
Grillowanie mięsa
Do położenia na grillu nadaje się każde mięso, pod warunkiem że jest świeże, a nie mrożone. Można je jednak przygotować, przede wszystkim doprawić na różne sposoby w zależności od rodzaju. Najlepiej sprawdzają się nieco tłuste rodzaje mięs, w tym wieprzowina, wołowina, ale również jagnięcina, która ma specyficzny układ tłuszczu. Dla osób, które nie przepadają za takim mięsem, dobrym posiłkiem z grilla będzie kurczak lub ryba.
Przyprawy do mięsa
Mięso z grilla może być niezwykle smaczne, jednak trzeba je odpowiednio przyprawić, zanim położy się je nad żarem. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, a następnie przechować w lodówce. Dzięki temu mięso dobrze przejdzie smakiem dodatków. Takie przyprawianie dotyczy przede wszystkim tłustych miejsc, np. karkówki, która jest często smażonym przysmakiem. Odpowiednia marynata sprawia, że po usmażeniu na grillu mięso jest bardziej kruche i delikatne.
Wieprzowina, jagnięcina
Po wieprzowinę i jagnięcinę do grillowania sięga się częściej niż w czasie przygotowania normalnego, codziennego obiadu. Wieprzowinę warto doprawić ziołami, czosnkiem oraz musztardą, która nada mu ostry smak. Dla jagnięciny warto dodać trochę octu balsamicznego i kolendry, dzięki czemu zyska śródziemnomorski smak. Wiele osób chętnie jada grillowane mięso z kapustą. Żeby to wykonać, należy przygotować folię spożywczą, wypełnić jej środek kapustą, na to położyć kawałek mięsa, po czym zawinąć i dopiero wtedy położyć nad żarem.
Grillowany kurczak
Kurczak jest często wybieranym mięsem na grilla, ponieważ jest łatwy do przygotowania i zawsze smaczny. Skrzydełka wystarczy oprószyć przyprawą do kurczaka i położyć nad żarem. Przy smażeniu udek lub piersi warto natrzeć lub marynować mięso przez noc w jogurcie naturalnym z cytryną i ziołami. Spowoduje to, że mięso będzie miało lekki smak, pasujący do sałatek.
Smaczna ryba
Ze względu na swoją delikatność, przygotowanie ryby na grillu budzi wiele obaw. Jednak warto ją smażyć, gdyż smakuje wyjątkowo. Przed położeniem jej nad żarem najlepiej wykonać lekką marynatę z soku z cytryny, ziół i natki pietruszki, a następnie położyć rybę na folii aluminiowej i przypiekać aż do zarumienienia się z obu stron.
Warzywa z grilla
Nie ma żadnych przeciwwskazań do tego, żeby grillować warzywa. Warto wybierać takie, które po położeniu nad ciepłym żarem nie skurczą się do bardzo małych rozmiarów. Papryka, brokuł, kalafior, kawałki ziemniaka, cebula w postaci szaszłyku są dobrą potrawą dla każdego. Można je również przygotować, smażąc na folii razem z mięsem.