Advertising
Zakumaj.pl

Czy owoców i warzyw można jeść za dużo?

Opiekun artykułu: magdawasik
Czy owoców i warzyw można jeść za dużo?

Czy owoców i warzyw można jeść za dużo?

Od dziecka wszyscy są uczeni, że warzywa i owoce są zdrowe. Skoro tak, to można jadać je bez ograniczeń. Niestety, w tym stwierdzeniu kryje się niebezpieczeństwo. Istotnie, lepiej jeść owoce niż tłuste posiłki w barach typu fast food, jednak nie oznacza to, że można spożywać je bez zahamowań. Najlepiej zachować umiar w każdym rodzaju pożywienia.

Advertising
Advertising
  • Owoce i chudnięcie

    Owoce i chudnięcie

    Wiele osób zaczyna jeść bardzo dużo owoców w momencie przejścia na dietę. Mają one zastąpić przekąski i słodkości, z których się rezygnuje, i zagwarantować utratę zbędnych kilogramów. Do tego przekonanie, że są zdrowe i mało kaloryczne, sprawia, że odchudzające się osoby potrafią przez cały dzień podjadać owoce. Są bardzo zdziwione, kiedy zamiast oczekiwanych efektów albo nie chudną w ogóle, albo nawet przybierają na wadze. Dzieje się to z powodu zawartości w owocach glukozy, która może odkładać się jako tkanka tłuszczowa.

  • Owoce i żołądek

    Popularne przekonanie, że owocami nie można się przejeść, może okazać się bardzo szkodliwe. Nadmiar jabłek, śliwek, gruszek, czereśni, a nawet wiśni może być przyczyną poważnych problemów żołądkowych. Najczęściej są to zatrucia, ale bardzo często pojawiają się również biegunki, które są wynikiem zjedzenia zbyt dużej ilości owoców. Mogą one rozregulować układ pokarmowy i zmusić do przejścia na delikatną dietę, przynajmniej na kilka dni.

  • Warzywa i zdrowie

    Warzywa są bardziej uprzywilejowane niż owoce, jednak to nie oznacza, że wszystkich można jadać wiele, bez żadnej kontroli. Owszem, warzywa są bardzo niskokaloryczne, a do tego trudniej się nimi przejeść niż owocami. Często jada się je i nawet nie czuje w żołądku, chyba że są polane sosami lub zasmażkami, które automatycznie zwiększają ich kaloryczność. Jednak nawet same, gotowane lub surowe warzywa można przedawkować. Dotyczy to przede wszystkim fasoli, kukurydzy i ziemniaków.

  • Rozciąganie żołądka

    Rozciąganie żołądka

    Chociaż brzmi to zaskakująco, warzywa mogą rozciągnąć żołądek. Podczas odchudzania daje to odwrotny efekt do zamierzonego, ponieważ powoduje, że apetyt wzrasta i trudno go zaspokoić. Jest to wynikiem błonnika oraz wody, które znajdują się w warzywach. Z tego powodu lepiej nie przechodzić na dietę, która opiera się tylko na nich, gdyż łatwo wówczas o efekt jojo.

  • Niskokaloryczne przejadanie się

    Niskokaloryczne przejadanie się

    Produkty „light”, produkty oznaczone jako niskokaloryczne lub uważane za takie, prowokują do przejadania się nimi. Większość odchudzających się, lecz nie tylko, uważa, że owoce i warzywa nie posiadają kalorii lub mają ich bardzo mało i tym samym można je jadać bez żadnego nadzoru.To właśnie jest częstym powodem przejadania się, braku chudnięcia, a nawet uczucia ciężkości w żołądku. Niektóre warzywa i owoce są dla niego delikatne, jednak inne, nawet bez okrasy, są ciężkostrawne i mogą przyczynić się do dolegliwości pokarmowych. Dodatkowo mogą podnieść poziom złego cholesterolu, na co również trzeba uważać.

Popularne tagi
  • laktoza
  • arbuz
  • kuchnia azjatycka
  • mleko czekoladowe
  • witaminy
  • nalewka z cebuli
  • świeże zioła
  • warzywa do chrupania
  • zalety szpinaku warzywa
  • wzrok
  • właściwości jabłka
  • ser
  • prawdziwe kakao
  • koktajl
  • potrawa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising