Jak przyrządzić smaczny ryż z warzywami?
Jak przyrządzić smaczny ryż z warzywami?
Ryż z warzywami to dobra i prosta potrawa, która przypadnie do gustu każdemu. Można ją zrobić bez problemu nawet z niewielkiej ilości składników. Nadaje się na obiad, gdy nie ma się pomysłu na bardziej rozbudowane dania, a nie chce się jadać fast foodów. Oto przepis na rozbudowaną wersję potrawy, którą można modyfikować wedle własnych upodobań smakowych.
Niezbędne produkty
Wykonanie dobrego obiadu wymaga zebrania odpowiednich produktów spożywczych. Wśród nich znajdują się:
* 1 szklanka ryżu,
* 1 szklanka groszku,
* 1 szklanka brokułu (różyczek brokułowych),
* 2,5 szklanki wody,
* 2 marchewki,
* 2 cebule,
* 2 ząbki czosnku,
* 1 papryka żółta,
* 1 mała cukinia,
* 3 łodygi selera naciowego,
* 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
* 1 łyżeczka soli,
* 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek.Pierwszy krok
Do garnka przelać przygotowaną wodę. Posolić i zagotować, a następnie wrzucić do niej ryż i ugotować, najlepiej na sypko. Zbyt sklejony nie będzie dobrze komponował się z warzywami, lecz zbije się w grudki.
Drugi krok
Marchewki, cukinię i seler umyć pod zimną wodą. Marchewkę obrać ze skórki i pokroić na plasterki, a następnie w kostki. Podobnie należy pokroić cukinię oraz seler. Powinny z nich wyjść zgrabne kostki.
Trzeci krok
Na dużej patelni podgrzać olej. Cebulę obrać z łupinek i pokroić na drobne kawałki. Wrzucić na patelnię. Czosnek przecisnąć przez praskę wprost na patelnię. Dodać marchewkę. Smażyć przez 3 – 5 minut. Po tym czasie wrzucić na patelnię seler oraz brokuł. Znów smażyć 3 minuty, po czym dodać resztę warzyw, zwiększyć ogień pod patelnią i często mieszając, smażyć przez 5 minut. Na zakończenie doprawić ziołami, solą i pieprzem.
Czwarty krok
Ryż przesypać do dużej miski. Dodać przysmażone warzywa i całość dokładnie wymieszać. Podawać, kiedy potrawa jest jeszcze ciepła. Każdą porcję można dodatkowo ozdobić świeżymi listkami bazylii.