Advertising
Zakumaj.pl

Dlaczego margaryna jest szkodliwa?

Opiekun artykułu: wezyrek
Dlaczego margaryna jest szkodliwa?

Dlaczego margaryna jest szkodliwa?

Dyskusja na temat tego, co jest zdrowsze – masło czy margaryna – trwa od lat. Długo przekonywano nas o tym, że tłuste masło, źródło cholesterolu, należy w zdrowej diecie zastąpić margaryną, która cholesterolu nie zawiera, chroni serce i jest wzbogacona w witaminy. Dziś naukowcy i dietetycy coraz śmielej wypowiadają się o szkodliwości… margaryny i zaletach smakowitego masła. Dlaczego margaryna jest szkodliwa, dowiesz się z tego artykułu.

Advertising
Advertising
  • Co to jest margaryna?

    Margaryna jest produktem sztucznym. Powstaje w wyniku przetworzenia oleju roślinnego w obecności wodoru i w bardzo wysokiej temperaturze. Powstaje przemysłowo utwardzony tłuszcz roślinny, a więc produkt wysoko przetworzony. Produkuje się margaryny twarde, w kostkach, na ogół przeznaczone do wypieków, oraz margaryny miękkie do smarowania pieczywa („masło roślinne”). W handlu jest również dostępne masło o obniżonej zawartości tłuszczu zwierzęcego. Zawiera ono dodatek miękkiej margaryny.

  • Szkodliwe tłuszcze trans

    Tłuszcze trans to bardzo szkodliwe substancje, wywołujące wiele poważnych chorób. Ich źródłem są jednak nie tylko niezdrowe produkty i „śmieciowa żywność”. Można odżywiać się zdrowo, zrezygnować z frytek, chipsów i niezdrowego smażonego mięsa. Spore ilości tłuszczów trans dostarczamy organizmowi, jedząc… margarynę. W czasie produkcji margaryn twardych nienasycone kwasy tłuszczowe z oleju roślinnego zmieniają się w tłuszcze trans. W czasie produkcji margaryn miękkich również zachodzi ten proces. Obecnie zmieniono technologię produkcji i margaryny miękkie są znacznie zdrowsze, a na opakowaniach pojawia się informacja, że nie zawierają tłuszczów trans. Nie dotyczy to margaryn twardych, które nadal są szkodliwe dla zdrowia.

  • Mit cholesterolu

    Cholesterol występuje jedynie w produktach pochodzenia zwierzęcego, ale choć wydaje się to oczywiste, nie zawsze o tym pamiętamy. Na opakowaniach margaryn do smarowania pieczywa producenci umieszczają napis: „Bez cholesterolu”, co w czasach powszechnego lęku przed miażdżycą i jej skutkami bardzo dobrze wpływa na popularność produktu. Tylko że nie jest to rzetelna informacja, a element strategii marketingowej, wręcz pewne nadużycie, tym bardziej że ze względu na zawartość tłuszczów trans margaryna powoduje podwyższenie poziomu „złego” cholesterolu! Paradoks polega na tym, że dbając o zdrowie i kupując „zdrowy” produkt, właśnie sobie zaszkodzisz.

  • Witaminy A i D

    Inne chwyty marketingowe to informowanie o zawartości w produkcie witamin A i D. Niestety, nie są to witaminy naturalne, tylko syntetyczne. Te same witaminy zawiera masło i są one w pełni przyswajalne. Cena za dodane do margaryny suplementy witaminowe jest wysoka – wprowadzamy do organizmu szkodliwe tłuszcze trans i różne chemiczne dodatki.

  • Co jeszcze zawiera margaryna?

    Margaryna zawiera nie tylko szkodliwe tłuszcze trans. W jej składzie znajdziemy jeszcze sól, cukier, syntetyczne witaminy, sztuczne barwniki, substancje zapachowe oraz emulgatory. Do margaryny dodaje się jako środek konserwujący szkodliwy dla zdrowia benzoesan sodu. Margaryny odtłuszczone zawierają bardzo niezdrowy zagęstnik karagen (E 407), dzięki któremu produkt wydaje się bardziej tłusty.

Popularne tagi
  • białka
  • smalec
  • właściwości yerba mate
  • kaloryczność owoców
  • fosforany
  • warzywa bobowate
  • imbir
  • poziom hormonów
  • ograniczenie soli
  • nowotwór okrężnicy
  • kobalt
  • wafle ryżowe
  • ćwiczenia fizyczne a metabolizm
  • minerały
  • jajka a poziom cholesterolu
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising