Dlaczego tłuszcze trans szkodzą?
Dlaczego tłuszcze trans szkodzą?
Tłuszcze trans bez wątpienia tak samo jak tłuszcze nasycone są szkodliwe dla naszego organizmu. W pożywieniu występują obok kwasów jednonienasyconych i wielonienasyconych, które to pozytywnie wpływają na pracę naszego serca i skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu. Jeśli chodzi o tłuszcze trans, to są nimi zdrowe tłuszcze pochodzenia roślinnego, które występują w ciekłej postaci. Niemniej jednak przetworzone dla potrzeb przemysłu spożywczego utwardzane są wodorem, a my smarujemy nimi kanapki w postaci margaryn oraz wypiekamy z nich ciasta.
W jakich produktach znajdują się tłuszcze trans?
W wyżej wspomnianych margarynach miękkich oraz margarynach twardych jest ich najwięcej. Pamiętajmy jednak o tym, że wszelkie produkty cukiernicze typu ciastka, herbatniki, biszkopty, jak również maślane bułeczki z długim terminem przydatności to źródło niezdrowych tytułowych tłuszczów. Nie ma to więc jak pieczywo smarować masłem lub oliwą. Wszelkie słodkie przekąski z racji tego, że producenci nie mają nakazu uwzględniania na etykiecie zawartości tłuszczów trans, lepiej jest w diecie ograniczać. Chrupki, słone przekąski, chipsy oraz jedzenie fast food mocno zagrażające dzieciom i młodym ludziom to kolejne źródło złego. Tłuszcze trans znajdują się również w zupkach z torebek oraz produktach smażonych na oleju.
Jakie są efekty zdrowotne spożywania tłuszczów trans?
Jeśli wiemy już, gdzie nasz wróg się znajduje, odpowiedzmy sobie na pytanie, w jaki sposób nam zagraża. A więc jest on głównym sprawcą wszelkich cywilizacyjnych chorób, których lista wciąż się wydłuża. Po pierwsze, tłuszcze trans zlepiają tętnice. To natomiast doprowadza do zatorów, miażdżycy, a w efekcie zawału lub wylewu. Układ pokarmowy obciążony tłuszczami trans jest narażony na wystąpienie raka jelita grubego. Nie zapomnijmy o tym, że mowa jest o tłuszczach, toteż zagrażają one otyłością i cukrzycą typu 2. Najgorsze jest to, że na obecnym rynku pojawia się coraz więcej produktów przetworzonych, które rujnują nasze zdrowie. W odpowiedzi powinniśmy więc stawiać na zdrowe żywienie i takie samo przygotowywanie potraw do spożycia. Szkodliwe tłuszcze trans podnoszą również poziom złego cholesterolu LDL, obniżając ten dobry i potrzebny naszemu organizmowi cholesterol HDL. Przy czym należy mieć świadomość, że są znacznie groźniejsze od nasyconych tłuszczów zwierzęcych.
Nie smażymy, nie pieczemy
Taką zasadą powinni kierować się wszyscy ci, którzy nie chcą zagrażać swojemu zdrowiu. Podczas smażenia czy pieczenia olej na patelni ulega wielkim przeobrażeniom. Toteż gotowanie, blanszowanie i duszenie jest najzdrowsze. Nie zapomnijmy o tym, że wszelkie przypalone produkty nie nadają się do jedzenia.