Dobre naleśniki z dynią – jak je przyrządzić?
Dobre naleśniki z dynią – jak je przyrządzić?
Skoro sezon na dynię nadal trwa to znak, że wciąż warto raczyć się potrawami z niej albo z jej dodatkiem. Dotyczy to nie tylko ciast oraz dań obiadowych, ale również dań śniadaniowych, które mogą być bardzo smaczne z takimi dodatkami. Jeśli masz ochotę na coś lepszego, wystarczy, że podążysz za poniższym przepisem.
Jakie składniki są potrzebne?
Wykonanie smacznych naleśników o smaku dyni wymaga zebrania odpowiednich składników, wśród których muszą znaleźć się:
* 100 g mąki,
* 3/4 szklanki mleka,
* 1/2 szklanki piure z dyni,
* 2 jajka,
* 1 łyżeczka przyprawy korzennej,
* 1 łyżeczka oleju,
* 2 łyżki cukru,
* sól.
Krok pierwszy
Przygotować miskę i wsypać do niej przesianą mąkę oraz cukier i przyprawę do dyni, która nada naleśnikom charakterystyczny smak. Zamieszać lekko, mieszając suche elementy, po czym dolać do jedzenia mleko, piure z dyni, wbić jajka oraz olej.
Krok drugi
Używając trzepaczki albo miksera, zmieszać wszystkie składniki razem. Najlepiej mieszać mikserem na wolnych obrotach, dzięki czemu wszystko dokładnie się połączy. Dla jeszcze lepszego smaku można dodać szczyptę cynamonu albo 1 łyżeczkę cukru waniliowego – naleśniki będą jeszcze smaczniejsze.
Krok trzeci
Na patelni średnich rozmiarów rozgrzać olej, a następnie chochelką wylewać na nią ciasto, tworząc z niego zgrabne, niezbyt grube okręgi. Smażyć z obu stron przez 2 minuty, aż naleśnik dobrze zbrązowieje i nie będzie płynny – uważać, żeby nie przypiekł się ani nie przywarł do patelni. Gotowe naleśniki odkładać na talerz. Po zakończeniu smażenia przejść do konsumpcji, jedząc naleśniki dyniowe z dowolnymi dodatkami: cukrem pudrem, cynamonem, białym serem albo jogurtem. W każdej z tych wersji będą doskonałe, zarówno na śniadanie, jak i na obiad i podwieczorek.