Jak przygotować naleśniki drożdżowe?
Jak przygotować naleśniki drożdżowe?
Naleśniki to z pewnością jedna z najbardziej znanych potraw, która doskonale nadaje się na śniadanie. Typowe naleśniki, wykonane według najbardziej znanego przepisu, są słodkawe, cienkie i jasnożółte. Można jednak przygotować naleśniki nieco inaczej, z drożdżami, uzyskując dzięki temu puszysty przysmak dobrze komponujący się z owocami, słodkimi sosami oraz cukrem pudrem.
Potrzebne produkty spożywcze
Przygotowanie naleśników drożdżowych trzeba rozpocząć od przygotowania odpowiednich składników spożywczych, wśród których powinno znaleźć się:
* 25 g drożdży świeżych,
* 100 g masła,
* 350 g mąki,
* 750 ml mleka,
* 3 jajka,
* 1 łyżka cukru,
* sól.
Krok pierwszy
Mleko wlać do garnuszka i zacząć podgrzewać. Zdjąć z pieca, kiedy będzie ciepłe – nie można dopuścić do wrzenia. W ciepłym mleku rozpuścić cukier oraz drożdże, mieszając składniki intensywnie, aż całkowicie się rozpuszczą. Dosypać 200 g mąki i ciągle mieszać, aż do uzyskania gładkiej, nieco bardziej gęstej masy. Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 – 25 minut, aż do jego wyrośnięcia.
Krok drugi
Jajka rozbić, żółtka pozostawiając w jednej misce, białka w drugiej. Białka włożyć do lodówki, a do żółtek dodać masło i utrzeć je dokładnie. Po utarciu masę jajeczną przelać do ciasta drożdżowego. Po wymieszaniu dosypać resztę mąki oraz szczyptę soli – mieszać dokładnie, żeby stworzyć gęste, lecz gładkie ciasto. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia, tym razem na 1 godzinę.
Krok trzeci
Ubić białka na sztywną pianę. Dodać ją delikatnie do wyrośniętego ciasta i dokładnie wymieszać, tworząc jednolitą masę.Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i nakładać ciasto. Smażyć je z obu stron, aż stanie się ładnie brązowe. Gotowe naleśniki odkładać na talerz do przestygnięcia, a następnie podawać z dowolnymi dodatkami, najlepiej słodkimi. Naleśniki drożdżowe są smaczne oraz znacznie bardziej sycące niż zwykłe.