Tradycyjny przepis na zupę makową
Tradycyjny przepis na zupę makową
W każdym regionie Polski dania wigilijne nieco różnią się od siebie. W niektórych miejscach królują makówki, w innych kutia, w jednych zupa grzybowa, w innych barszcz, a w jeszcze innych – zupa makowa. Należy ona do najrzadziej spotykanych, jednak z powodzeniem można znaleźć jej wielbicieli, którzy cały rok czekają, aby skosztować tego specjału. Jeśli jeszcze nigdy nie miało się do czynienia z tym daniem, warto skorzystać z podanego poniżej przepisu i spróbować, jak smakuje.
Jakich składników potrzeba?
Smaczna zupa makowa wymaga zebrania odpowiednich składników do jej przyrządzenia. Wśród nich powinny znaleźć się:
* 1 litr mleka 3,2%,
* 1 opakowanie cukru waniliowego,
* 1 paczka rodzynek (100 g),
* 30 dag maku mielonego,
* 4 łyżki miodu.
Mak można zemleć również samodzielnie, wystarczy kupić mak niezmielony, a następnie przepuścić go 2 – 3 razy przez maszynkę. Trzeba jednak pamiętać, że jest to czasochłonne zadanie.Krok pierwszy
Mleko przelać do garnka i zacząć podgrzewać na niewielkim ogniu. Nie należy ustawiać największego, żeby nie przypalić mleka, jak również nie zagotować go za szybko. Wsypać całą paczkę cukru waniliowego i zamieszać. Powinien całkowicie się rozpuścić.
Krok drugi
Gdy cukier się rozpuści, dodać miód. Ponownie zamieszać, łącząc go z mlekiem. Zupa makowa powinna mieć przyjemny, słodki smak. Kiedy miód również się rozpuści, wsypać mak oraz rodzynki.
Krok trzeci
Gotować zupę na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Danie jest gotowe, kiedy rodzynki zmiękną oraz napęcznieją.Zupę makową można jeść bez dodatków, jednak doskonale pasują do niej niewielkie kluseczki lub kluseczki francuskie, które można zakupić niemal w każdym sklepie spożywczym. Dobrze komponuje się również ze słodką chałką.