Jak przygotować wigilijny kompot z suszonych owoców?
Jak przygotować wigilijny kompot z suszonych owoców?
Wśród tradycyjnych dwunastu wigilijnych potraw nie powinno zabraknąć kompotu z suszonych owoców. Jego charakterystyczny, jakby przydymiony smak kojarzy się ze Świętami. Kompot z suszu doskonale gasi pragnienie i wspomaga trawienie, co jest bardzo wskazane, gdy nieco pofolgowaliśmy uciechom stołu. Jak przygotować wigilijny kompot z suszonych owoców, dowiesz się z tego artykułu.
Przygotowanie wigilijnego kompotu – krok pierwszy
Owoce partiami wsypujemy na sito i płuczemy dokładnie, a następnie przekładamy do garnka. Umyte owoce zalewamy zimną wodą i moczymy przez kilka godzin.
Przygotowanie wigilijnego kompotu – krok drugi
Gdy owoce już namiękły, dodajemy cukier, goździki i cynamon, a także kandyzowaną skórkę pomarańczy. Ewentualnie można dolać wody. Po zagotowaniu trzymamy kompot około 20 minut na małym ogniu, owoce powinny być miękkie.
Przygotowanie wigilijnego kompotu – krok trzeci
Ugotowany kompot doprawiamy sokiem z cytryny i ewentualnie dosładzamy (ciepły kompot wydaje się mniej słodki niż chłodny, więc lepiej nie dawać za dużo cukru). Można także osłodzić kompot miodem, jego smak bardzo na tym zyska.