Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować wigilijny kompot z suszonych owoców?

Opiekun artykułu: karson
Jak przygotować wigilijny kompot z suszonych owoców?

Jak przygotować wigilijny kompot z suszonych owoców?

Wśród tradycyjnych dwunastu wigilijnych potraw nie powinno zabraknąć kompotu z suszonych owoców. Jego charakterystyczny, jakby przydymiony smak kojarzy się ze Świętami. Kompot z suszu doskonale gasi pragnienie i wspomaga trawienie, co jest bardzo wskazane, gdy nieco pofolgowaliśmy uciechom stołu. Jak przygotować wigilijny kompot z suszonych owoców, dowiesz się z tego artykułu.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

30 dag suszonych śliwek

15 dag suszonych jabłek

15 dag suszonych gruszek

3 łyżki cukru

sok z połowy cytryny

1 łyżeczka cynamonu

3 goździki

2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • Przygotowanie wigilijnego kompotu – krok pierwszy

    Przygotowanie wigilijnego kompotu – krok pierwszy

    Owoce partiami wsypujemy na sito i płuczemy dokładnie, a następnie przekładamy do garnka. Umyte owoce zalewamy zimną wodą i moczymy przez kilka godzin.

  • Przygotowanie wigilijnego kompotu – krok drugi

    Przygotowanie wigilijnego kompotu – krok drugi

    Gdy owoce już namiękły, dodajemy cukier, goździki i cynamon, a także kandyzowaną skórkę pomarańczy. Ewentualnie można dolać wody. Po zagotowaniu trzymamy kompot około 20 minut na małym ogniu, owoce powinny być miękkie.

  • Przygotowanie wigilijnego kompotu – krok trzeci

    Przygotowanie wigilijnego kompotu – krok trzeci

    Ugotowany kompot doprawiamy sokiem z cytryny i ewentualnie dosładzamy (ciepły kompot wydaje się mniej słodki niż chłodny, więc lepiej nie dawać za dużo cukru). Można także osłodzić kompot miodem, jego smak bardzo na tym zyska.

Popularne tagi
  • świąteczne prezenty
  • sok z cytryny
  • choinka beza
  • śledzie
  • bombka choinkowa
  • prezent dla mężczyzny na gwiazdkę
  • groch
  • obchody bożego narodzenia
  • dekoracje
  • styropianowe stożki
  • kluski z makiem
  • przepis na śledzie w oleju
  • jak ozdobić pomarańcze goździkami
  • temperatura pieczenia
  • kaloryfer
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising