Domowa przyprawa Cajun – jak ją przygotować?
Domowa przyprawa Cajun – jak ją przygotować?
Przyprawa Cajun, czyli przyprawa kajeńska, jest obecnie jedną z najchętniej używanych. Jest wyrazista w smaku, pikantna, jednak może przypaść do gustu nawet osobom, które nie przepadają za ostrym smakiem. Bardzo dobrze komponuje się z rybami oraz owocami morza, lecz nie tylko. Zwykłe mięso doprawione przyprawą kajeńską stanowi pyszny przysmak z grilla. Dodatkowo samodzielnie wykonana przyprawa jest znacznie bardziej wyrazista niż kupna i można jej zrobić za jednym razem o wiele więcej.
Przydatne składniki spożywcze
Żeby samodzielnie przyrządzić przydatną w kuchni przyprawę, należy przygotować niezbędne do tego produkty, w tym:
* 3 łyżeczki papryki słodkiej,
* 2 łyżeczki soli,
* 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
* 1,5 łyżeczki oregano suszonego,
* 1,5 łyżeczki tymianku suszonego,
* 1 łyżeczka chili.
Przyda się także niewielka puszka albo słoiczek z zamknięciem, w którym można swobodnie przechowywać przyprawę.
Pierwszy krok
Przyprawy warto kupić na targu, na którym są wybierane z pojemników przy klientach. Dzięki temu widzi się ich intensywną barwę, jak również można poczuć intensywny zapach.Do miseczki wsypać paprykę czerwoną, oregano, tymianek oraz chili. Wymieszać dokładnie łyżeczką.
Drugi krok
Następnie do wstępnej mieszanki dodać sól oraz granulowany czosnek – czosnek taki jest sprzedawany czasami w kostkach, wtedy wystarczy rozgnieść go palcami albo łyżeczką, dodając do mikstury. Wszystko dokładnie wymieszać, po czym przesypać do słoiczka lub pudełeczka, w którym przyprawa będzie przechowywana.
Zastosowanie przyprawy Cajun
Przyprawa Cajun z powyższego przepisu nie jest niezwykle ostra, dlatego można jej użyć do większości dań mięsnych, które mają mieć bardziej wyrazisty smak. Dobrze sprawdza się jako dodatek do panierki dla mięsa drobiowego, które ma być na grillu. Wystarczy wrzucić przyprawę do woreczka, dodać skrzydełka, zamknąć i potrząsać mocno, a następnie położyć na rozgrzany ruszt.