Domowy balsam brązujący na wiosnę
Domowy balsam brązujący na wiosnę
Zimą opaleni są tylko ci, którzy mogli pozwolić sobie na chwilowe wakacje w ciepłych krajach albo ci, którzy chodzili na solarium. Niestety, częste opalanie się pod lampami nie jest zbyt korzystne dla ciała i coraz więcej ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Żeby nie wejść w wiosnę z bardzo białą skórą, można użyć balsamu brązującego, najlepiej wykonanego samodzielnie.
Niezbędne składniki
Domowa produkcja balsamu brązującego wymaga przygotowania odpowiednich składników. Można z powodzeniem zakupić je w sklepach internetowych lub w wybranych sklepach stacjonarnych. Wśród potrzebnych produktów znajdują się:
* 1/2 szklanki masła kakaowego,
* 1/3 szklanki masła shea,
* 1 szklanka oleju słonecznikowego,
* 2 łyżki kakao naturalnego,
* 2 łyżeczki witaminy E,
* 10 kropli olejku cytrynowego.
Poza produktami do wykonania balsami niezbędne jest przygotowanie słoika lub 2 – 3 mniejszych słoiczków, do których będzie można przełożyć gotowy kosmetyk.Krok pierwszy
Balsam należy przygotowywać w kąpieli wodnej, dlatego pierwsza rzecz, jaką trzeba wykonać, to przygotować garnek i nalać do niego wody. Nie musi być jej za wiele, wystarczy mniej niż 1/2 wysokości naczynia. Na dnie garnka należy umieścić szmatkę lnianą lub bawełnianą, a na niej miskę z masłem shea oraz masłem kakaowym.
Krok drugi
Pod garnkiem z masłem włączyć gaz i utrzymać delikatny płomień. Od czasu do czasu mieszać, czekając, aż oba składniki rozpuszczą się całkowicie. Gdy do tego dojdzie, zdjąć garnek z miską z ognia.Do szklanki włożyć kakao i olej słonecznikowy. Kiedy powstanie z nich jednolita masa, dodać do rozpuszczonego tłuszczu i zamieszać delikatnie.
Krok trzeci
Do masy maślanej dodać witaminę E oraz olejek eteryczny. Zamiast olejku cytrynowego można dodać miętowy, który zadziała bardziej odprężająco przy wcieraniu go w skórę. Po wykonaniu tego zamieszać całą masę mikserem, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Odłożyć do lodówki aż do całkowitego stężenia, a następnie zmiksować masę po raz kolejny na najwolniejszych obrotach miksera.
Krok czwarty
Gotowy balsam przelać do słoika lub do słoiczków. Można go używać przez 6 miesięcy. Nie trzeba go przechowywać w lodówce, chyba że zamiast masła shea i kakaowego użyło się naturalnego. Balsamu można używać codziennie, zawartość kakao pozwoli na ładne i zdrowe zbrązowienie skóry.