Doskonałe koktajle truskawkowe
Doskonałe koktajle truskawkowe
Słodkie, soczyste truskawki są lubiane przez większość ludzi. Jednak ciągłe pieczenie pysznych ciast i truskawkowych muffinek mogłoby niekorzystnie odbyć się na wadze. W związku z tym trzeba znaleźć alternatywne wyjście, którym są koktajle. Orzeźwiające, nieraz bardzo sycące, a przede wszystkim smaczne. Oto kilka dobrych przepisów.
Koktajl truskawkowo-pomarańczowy
Truskawki z powodzeniem można łączyć z innymi owocami. Do wykonania pysznego napoju przyda się szczególnie:
* 700 g truskawek,
* 100 g cukru,
* 500 ml jogurtu naturalnego,
* 120 ml wody,
* 120 ml soku pomarańczowego,
* 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu.
Truskawki umyć, oderwać szypułki, wrzucić do pojemnika blendera i dodać pozostałe składniki. Wszystko zmiksować na gładką masę. Po jej uzyskaniu wstawić na 30 minut do lodówki. Podawać zimne, ozdobione miętą i z kilkoma kostkami lodu.Koktajl truskawkowo-bananowy
Dobrym dodatkiem do truskawek jest banan. Razem tworzą koktajl, który jest nie tylko dobry, ale i sycący. Do jego przyrządzenia potrzebne są:
* 1 szklanka truskawek,
* 2 łyżki lodów śmietankowych,
* 2 banany,
* 1/3 szklanki mleka.
Wszystkie składniki wrzucić do blendera. Truskawki najpierw umyć i pozbawić zielonych szypułek. Mleko nie jest koniecznym składnikiem, jednak ułatwia maszynie mielenie truskawek. Po przygotowaniu przelać koktajl do szklanek. Jeżeli jest to koktajl na bardzo upalny dzień, można dodać 2 – 3 kostki lodu w trakcie miksowania.Koktajl truskawkowo-arbuzowy
W czasie ciepłej wiosny lub gorącego lata chce się przede wszystkim czegoś orzeźwiającego. Takie orzeźwienie można uzyskać dzięki połączeniu dobrych składników, w tym:
* 200 g arbuza,
* 200 g truskawek,
* 5 – 7 kostek lodu,
* 1/2 szklanki wody.
Arbuza pokroić w kostki, najlepiej pozbyć się przy tym pestek. Truskawki umyć, pokroić na kawałki. Owoce wrzucić do blendera i dodać pozostałe składniki. Na początku można nie wlewać całej wody, lecz tylko część, i zacząć miksować. Resztę dodać, jeżeli koktajl będzie zbyt gęsty do picia. Jeżeli smak wydaje się nieco kwaskowy lub mdły, można dodać 1 łyżeczkę miodu albo cukru.