Bożonarodzeniowa Margarita – jak ją przygotować?
Bożonarodzeniowa Margarita – jak ją przygotować?
Margarita to nie tylko drink na przyjęcia w gronie znajomych, ale również na przyjęcia bożonarodzeniowe. Zamiast podawać zwykłe wina lub rozważać, czy warto lub czy wypada podać kieliszek czegoś mocniejszego, dobrze jest skorzystać z poniższego przepisu. Taka Margarita stanie się ozdobą podczas każdego spotkania.
Jakich składników potrzeba?
Nawet do stosunkowo nieskomplikowanych drinków warto wcześniej przygotować składniki, aby nie przedłużać procesu twórczego chodzeniem i szukaniem odpowiednich elementów. Pomiędzy najważniejszymi elementami Margarity na święta znajdują się:
* 1 miarka zmrożonego syropu żurawinowo-malinowego,
* 3 łyżeczki likieru melonowego,
* 1/4 miarki likieru pomarańczowego,
* 1/2 miarki tequili,
* kostki lodu,
* cukier.
Krok pierwszy
W przeciwieństwie do wielu drinków, w przypadku odświętnej Margarity nie trzeba od razu sięgać po shaker. Potrzebny jest blender, który ułatwi mieszanie elementów. Po jego wyczyszczeniu oraz przygotowaniu przystąpić do dalszego działania poprzez umieszczenie w blenderze obu likierów, tequili oraz syropu z malin i żurawiny.
Krok drugi
Syrop żurawinowo-malinowy nie powinien być całkowicie zamrożony, tylko lekko mroźny. Rozpocząć miksowanie, dodając stopniowo kostki lodu – po jednej. Z biegiem blendowania Margarita będzie się zagęszczała oraz coraz bardziej mroziła ze względu na rozkruszone kawałeczki.
Krok trzeci
Zanim przeleje się całego drinka do szklanki koktajlowej, należy zmoczyć jej brzegi w wodzie lub soku z cytryny, a następnie zanurzyć w cukrze, ułożonym na talerzyku. Do tak przygotowanego kieliszka można wlać Margaritę i podawać. Na wierzchu drinka ewentualnie dodać ozdoby w postaci plasterków cytryny bądź limonki albo świeżych listków mięty. Smacznego i na zdrowie!