Prosty sposób przyrządzenia Mangojito z mango
Prosty sposób przyrządzenia Mangojito z mango
Przy dobrym drinku potrafi się zrelaksować niejedna osoba. Relaks jest tym lepszy, im lepszy jest drink. Zamiast ograniczać się do zwykłej wódki z coca-colą lub sokiem pomarańczowym, znacznie lepiej sprawdzi się nietypowa odmiana mojito – mangojito. Jeżeli jeszcze nie próbowałaś takiego przysmaku, nie zwlekaj i wykorzystaj proponowany przez nas przepis.
Jakie składniki są potrzebne?
Do zrobienia mangojito potrzebnych jest kilka składników, które najlepiej przygotować zawczasu. Są to przede wszystkim:
* 60 ml nektaru z mango,
* 45 ml białego rumu,
* 1 szklanka kostek lodu,
* 2 łyżki soku z limonki,
* 1 łyżka miodu,
* 1 łyżka listków mięty,
* woda gazowana,
* plasterek mango.
Krok pierwszy
Świeże listki mięty przemyć pod zimną wodą i osuszyć na papierowym ręczniku. Gdy obeschną z nadmiaru wody, przerzucić je do czystego shakera. Shaker jest urządzeniem niezbędnym przy większości drinków, zwłaszcza jeśli chce się je zrobić szybko. Miętowe liście rozgnieść, żeby puściły sok, po czym dodać do nich miód – najlepiej gryczany. Można zamiast miodu używać również nektaru z agawy.
Krok drugi
Do bazy pod drinka wlać sok z limonki, najlepiej świeżo wyciśnięty, nektar z mango, rum oraz kostki lodu. Kostki można rozbić na nieco mniejsze części, jednak nie jest konieczne używanie kruszonego lodu. Zamknąć shaker i zacząć nim mocno potrząsać.
Krok trzeci
Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników przecedzić drink do wysokiej szklanki. Kostki lodu nie muszą się w nim znajdować, choć oczywiście jeśli masz ochotę, możesz całość przelać do naczynia i w taki sposób podawać. Mangojito nadaje się do popijania od razu po zrobieniu i z pewnością urozmaici popołudniowy odpoczynek. Dodatkowo warto ozdobić je plasterkiem mango, żeby napój popijało się przyjemniej.