Drink Wściekły Pies – jak go przyrządzić?
Drink Wściekły Pies – jak go przyrządzić?
Wściekły Pies to jeden z najpopularniejszych drinków dostępnych w barach. Jest także chętnie podawany na domowych imprezach i to nie bez powodu. Ciekawie wygląda, świetnie smakuje i nie wymaga popijania. Jeśli dopiero planujesz alkoholowe menu na imprezę, koniecznie powinieneś wpisać na listę Wściekłego Psa. Jest mocny i prosty do przyrządzenia nawet dla początkującego barmana.
Jakie składniki są potrzebne?
Szybkie wykonanie drinków jest możliwe, jeżeli wcześniej zgromadzi się niezbędne składniki, w tym:
* 20 ml soku malinowego,
* 30 ml wódki,
* 7 kropli Tabasco.
Krok pierwszy
Przygotować kieliszki do wódki lub kieliszek, jeżeli porcja ma być tylko dla jednej osoby. Najlepiej, jeśli są to zwykłe naczynia, w których ciekawy kolor napoju będzie się lepiej prezentował.
Krok drugi
Na samo dno kieliszka wlać sok malinowy. Powinien być gęsty, nie rozwodniony, żeby nie zmieszał się od razu z resztą składników. Do soku zacząć wlewać alkohol, lejąc go po ściance kieliszka, a nie od góry. Lanie z góry mogłoby zaburzyć warstwowy efekt.
Krok trzeci
Warstwy – sok malinowy i wódka – powinny być od siebie rozdzielone bardzo widocznie, co da interesujący efekt. Po wlaniu wódki dodać krople Tabasco, jedna po drugiej, podwajając ciekawe wrażenia wizualne. Gdy Tabasco znajdzie się w kieliszku, napój jest gotowy do wypicia. Nie należy go sączyć, nie jest to drink do popijania przez jakiś czas, lecz tzw. shot, czyli szybka porcja. Wystarczy wziąć do ręki i wypić zawartość kieliszka razem z współbiesiadnikami. Mocne doznania smakowe gwarantowane.Można wykonać także Wściekłego Psa w wersji zielonej poprzez dodanie zielonego Tabasco oraz zielonego soku, np. z kiwi, również gęstego, aby tworzenie warstw było możliwe.