Jajecznica z wiejskim serkiem – jak ją przyrządzić?
Jajecznica z wiejskim serkiem – jak ją przyrządzić?
Jajecznica to najbardziej znane i lubiane śniadanie, oczywiście jeżeli jest się wielbicielem jajek. Jej zaletą jest możliwość dodawania do niej dowolnych dodatków. Warto to robić, ponieważ wtedy lepiej smakuje oraz jest bardziej sycąca. Jednym z ciekawszych dodatków jest serek wiejski, ale jeśli jeszcze nie robiłeś kanapki z takim dodatkiem, sprawdź podany poniżej przepis, żeby ułatwić sobie zadanie.
Potrzebne składniki spożywcze
Zrobienie dobrej jajecznicy wymaga równie dobrych składników spożywczych, pomiędzy którymi powinny znaleźć się:
* 3 jajka,
* 1 łyżeczka masła,
* 1/4 opakowania serka wiejskiego,
* pieprz,
* sól,
* pieczywo (dowolne).
Krok pierwszy
Do niewielkiej miski wbić jajka – w całości, choć oczywiście bez skorupek. Doprawić pieprzem oraz solą w dowolnej ilości, po czym dodać serek wiejski. Wszystko razem zacząć miksować blenderem przez 5 – 7 sekund. Jeżeli nie posiadasz blendera, trzepaczka będzie tak samo dobra, chociaż mieszanie może potrwać nieco dłużej. Jajka powinny być gładkie, dobrze rozmieszane.
Krok drugi
Na niewielkiej patelni roztopić masło. Gdy będzie już płynne i ciepłe, przelać na nie masę jajeczną i rozpocząć tworzenie jajecznicy. Najlepiej mieszać całość łopatką drewnianą, silikonową albo trzepaczką, jednak nie tak intensywnie, jak w przypadku typowej jajecznicy. Należy mieszać jajka płynnym ruchem jedynie czasami, odrywając ścięte już fragmenty od powierzchni patelni.
Krok trzeci
Przypiekana na małym ogniu jajecznica powinna stopniowo nabierać gęstszej konsystencji. Jajka zaczną się ścinać, łącząc jeszcze ściślej z serkiem wiejskim, którego grudki wciąż mogą być widoczne. Gdy jajecznica będzie odpowiednio ścięta, przełożyć ją na talerz. Trzeba bardzo uważać, żeby nie uzyskać suchej jajecznicy, czyli nie dopuścić do odparowania całej wilgoci z potrawy.Jajecznicę jeść albo bez dodatków, albo z pieczywem świeżym lub chrupkim. Dodatkowo można posypać posiekanym szczypiorkiem.