Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić pyszne babeczki śniadaniowe?

Opiekun artykułu: karolciaw
Jak zrobić pyszne babeczki śniadaniowe?

Jak zrobić pyszne babeczki śniadaniowe?

Kanapka na śniadanie, jajecznica na śniadanie to oczywiście bardzo dobre dania, jednak po pewnym czasie mogą nużyć. Nie tylko dzieci potrzebują urozmaicenia podczas posiłku, dorośli również. Takim urozmaiceniem dla dużego i małego mogą być smaczne babeczki śniadaniowe. Oto prosty przepis.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są niezbędne?

    Jakie składniki są niezbędne?

    Żeby zrobić babeczki śniadaniowe, trzeba być pewnym, że ma się w lodówce następujące składniki:
    * 100 g białego sera,
    * 25 g żółtego sera,
    * 5 jaj,
    * 10 rożków brokułowych,
    * pieprz,
    * sól,
    * zioła prowansalskie,
    * papryka mielona.
    Zamiast brokuła, jeśli nie jest to ulubiony smak, można użyć innych warzyw: marchewki, cukinii, kalafiora.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Piekarnik od razu rozgrzać do 175 stopni Celsjusza. Brokuły dobrze sparzyć wrzątkiem, po czym włożyć w miseczce żaroodpornej do mikrofalówki na 3 minuty.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Foremki do pieczenia muffinek – silikonowe lub papierowe – rozłożyć na blaszce do pieczenia. Do każdej foremki włożyć po kawałku brokuła. Poza nim można dodać również inne warzywa, ale nie więcej niż po jednym kawałku lub plasterku, albo odrobinę szczypiorku bądź koperku.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Do miski wbić jajka, dodać ser biały i bezpośrednio do składników zetrzeć ser żółty. Doprawić przyprawami, po czym wymieszać wszystkie składniki. Kiedy masa będzie gotowa, rozlać ją równo do foremek z warzywami.Wsunąć blachę do piekarnika i piec babeczki 10 – 15minut. Podawać na gorąco.

Popularne tagi
  • miseczki żaroodporne
  • pasta rybna
  • jajka sadzone w chlebie
  • groszek zielony
  • śmietana
  • kuchnia włoska
  • jajka z mikrofalówki
  • składniki na jajka faszerowane
  • kanapka z jajkiem
  • omlet ze szpinakiem
  • zapiekanka
  • żółtko
  • chleb
  • danie ze szpinakiem
  • przepis
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising