Jak odróżnić alergię od nietolerancji pokarmowej?
Jak odróżnić alergię od nietolerancji pokarmowej?
Alergia pokarmowa i nietolerancja pokarmowa mają podobne objawy. Powoduje to, że ciężko określić na pierwszy rzut oka, na co się cierpi. Jednak odpowiednia diagnoza jest konieczna, w przeciwnym razie nie będzie możliwości podjęcia odpowiedniego leczenia. W poniższym artykule podpowiadamy, jak odróżnić od siebie oba schorzenia.
Symptomy alergii pokarmowej
Pewną zaletą alergii pokarmowej, która ułatwia diagnozę, jest fakt, że objawy pojawiają się niemal od razu po spożyciu substancji uczulającej. Do najczęstszych symptomów należą:
*dolegliwości żołądkowe – biegunka, wzdęcia, wymioty, a u dzieci kolka,
*dolegliwości oddechowe – są wiązane głównie z alergiami wziewnymi, jednak zdarza się, że również alergia na pokarm może objawić się kichaniem, wodnistym katarem, a nawet dusznością,
*dolegliwości skórne – najbardziej charakterystyczne w przypadku alergii pokarmowej, czerwone plamy, wysypka, obejmująca całą skórę lub tylko niektóre partie,
*wstrząs anafilaktyczny.Odnalezienie alergenów
Jeżeli pojawiają się podobne objawy, konieczne jest wykonanie badań potwierdzających, że to alergia, oraz znalezienie alergenów. W tym celu wykonuje się testy alergologiczne, czyli testy skórne z użyciem najpopularniejszych alergenów, w tym mleka, cytrusów i zboża.Po wykonaniu testów lekarz przeprowadza również wywiad środowiskowy, który pozwala określić, jak wygląda jadłospis pacjenta. Pozwala to na dokonanie odpowiednich modyfikacji, które pozwolą na unikanie alergenów i tym samym niewystępowanie alergii. Bardzo rzadko zdarza się, że alergia pokarmowa wymaga specjalistycznych leków, choć przy wystąpieniu ostrej reakcji konieczne jest wykonanie zastrzyku przeciwalergicznego.
Symptomy nietolerancji pokarmowej
Z alergią pokarmową bywa mylona często nietolerancja pokarmów. Wynika to z faktu, że obie przypadłości związane są z jedzeniem.
Nietolerancja pokarmowa to przede wszystkim nadwrażliwość układu pokarmowego, który nie jest w stanie poradzić sobie z produktem albo grupą produktów, np. mlekiem. Dolegliwości przy nietolerancji nie są tak rozległe, jak przy alergii i skupiają się przede wszystkim na sferze związanej z żołądkiem i jelitami. Osoba cierpiąca na to schorzenie odczuwa wzdęcia, zaparcia, zgagę, rzadko pojawiają się objawy ze strony układu pokarmowego.
Do najczęstszych pokarmów powodujących nietolerancję pokarmową należą produkty mleczne i zawarta w nich laktoza oaz gluten w produktach mącznych.
Co robić przy nietolerancji?
Tak jak w przypadku alergii, na początku nietolerancję trzeba zdiagnozować odpowiednim badaniem u lekarza alergologa lub pierwszego kontaktu. Gdy przyczyną jest nietolerancja laktozy, wówczas wykonuje się test wodorowy, badając ilość wodoru wydychanego po wypiciu laktozy.Również w tym przypadku konieczne jest odstawienie produktów wywołujących dolegliwości albo zmniejszenie ich ilości. O ile chorzy na alergię muszą całkiem odstawić dany pokarm, o tyle osoby nie tolerujące pokarmów często mogą je spożywać, lecz w bardzo małych ilościach.