Jak poprawnie dbać maliny?
Jak poprawnie dbać maliny?
Jeżeli chcesz mieć dobre zbiory malin, musisz pamiętać o tym, by dbać o swoje krzewy. Ważną rolę w hodowli tych roślin odgrywa przycinanie. Dzięki temu zahamujesz rozprzestrzenianie się chorób i poprawisz jakość owoców oraz wydajność krzewów.
Po pierwsze
W lecie staraj się usuwać wszystkie przyrosty, które wykraczają poza pożądaną szerokość krzewów. Dzięki temu uzyskasz lepszy dostęp światła i przepływ powietrza dla gałązek znajdujących się wewnątrz krzewów, które będą owocować w następnych latach. Musisz również usunąć wszystkie gałązki, które zostały zaatakowane przez szkodniki. Późną zimą lub wczesną wiosną usuń wszystkie stare gałązki, które owocowały w poprzednim roku. Ich charakterystyczną cechą będzie szara, łuszcząca się kora. Z takich gałązek nie doczekasz się już zbiorów, więc nie ma potrzeby utrzymywać ich przy życiu. Kontynuuj przerzedzanie tak, aby pozostały cztery do pięciu gałązek. Możesz przyczepić je przy pomocy żyłki do drucianej kratki, która wspomoże ich równy rozwój. Na koniec usuń wszystkie pozostałości po poprzednich latach. Dzięki temu ograniczysz ryzyko pojawienia się owadów, które mogą doprowadzić do choroby zdrowych pędów.
Po drugie
Maliny całoroczne lub te, które owocują tylko jesienią, wydają plony na pierwszorocznych gałązkach. Jednak jeśli będziesz przycinać je w ten sam sposób, co maliny owocujące latem, będą owocować dwa razy w ciągu jednego sezonu. Pierwszy będzie w lecie na drugorocznych gałązkach i kolejny jesienią, z gałązek pierwszorocznych.
Po trzecie
Możesz również dbać o swoje całoroczne maliny tak, aby owocowały wyłącznie jesienią. W tym przypadku wystarczy, że podetniesz wiosną wszystkie gałązki. Latem przytnij wszystkie nowe gałązki, które rozwinęły się poza wskazaną szerokością krzewu, a następnie przerzedź wszystkie pozostałe gałązki, pozostawiając jedynie najmocniejsze z nich. Taka technika zredukuje prace związane z przycinaniem, jednak pozbawi cię również letnich zbiorów owoców malin.
Po czwarte
Jesienią usuń wszystkie odpady roślinne, które znajdują się w obrębie pola upraw. Musisz to zrobić jak najszybciej po przycięciu. Najlepiej, jeśli po prostu je spalisz lub wyrzucisz do worka na odpady zielone. Dzięki temu unikniesz rozprzestrzeniania się chorób, które mogą zaatakować twoje rośliny i całkowicie je zniszczyć.