Advertising
Zakumaj.pl

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Opiekun artykułu: michalw
Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

W niektórych regionach już pojawiły się pierwsze grzyby, a to znak, że za jakiś czas pojawi się ich więcej, rozpoczną się zbiory, suszenie leśnych przysmaków, jedzenie oraz – zatrucia. Niestety, nawet najlepsi grzybiarze czasami mylą się i zamiast jadalnego prawdziwka zabierają do domu trujący okaz. Zatrucie grzybami to jedno z najbardziej niebezpiecznych zatruć, dlatego trzeba wiedzieć, co robić w takiej sytuacji.

Advertising
Advertising
  • Objawy zatrucia grzybami

    Objawy zatrucia grzybami

    Żeby móc poradzić sobie z zatruciem, trzeba je najpierw rozpoznać. Gdy po posiłku, w skład którego wchodziły grzyby, pojawią się pewne objawy, można zacząć niepokoić się i podjąć odpowiednie działania. Do najbardziej typowych objawów należą: biegunka, wymioty, nudności. Poza nimi można czasami zauważyć reakcje, które trudniej powiązać z zatruciem, w tym nadmierne pocenie się, zawroty głowy, uderzenia gorąca, zmianę ciśnienia prowadzącą nawet do zapaści. Jeśli dotąd nie miewało się takich problemów, może to być związane z toksynami rozchodzącymi się po ciele.Przed przystąpieniem do konsumpcji grzybów warto pamiętać, że bywają one bardzo trujące dla dorosłego, a jeszcze bardziej dla dzieci. Maluchy poniżej ósmego roku życia w ogóle nie powinny ich jadać.

  • Wizyta u lekarza

    Zatrucie lekami to nie zatrucie zwykłym jedzeniem, które nie wymaga konsultacji lekarskiej. Jeśli podejrzewa się, że to właśnie grzyby są przyczyną niepokojących objawów, należy niezwłocznie udać się do lekarza albo zamówić wizytę domową. Trzeba także zachować resztkę potrawy, którą się zjadło – o ile jest to możliwe – ponieważ może pomóc ona zdiagnozować, jaki grzyb spowodował zatrucie. Jest to istotne podczas dobierania odpowiedniego leczenia. Najgroźniejszy, muchomor sromotnikowy, wymaga szybkiej hospitalizacji, a nawet płukania żołądka. Z tego powodu leczenie się całkowicie na własną rękę nie jest wskazane i może zaszkodzić.

  • Sprowokowanie wymiotów

    Sprowokowanie wymiotów

    Niepokojące objawy po zjedzeniu grzybów powinny skłonić do sprowokowania wymiotów. Niektórym przychodzi do łatwo po przyłożeniu palca do tylnej ścianki języka, inni mogą pomóc sobie, pijąc wodę z 1 – 2 łyżeczkami soli. Wymioty oczyszczą żołądek z nadmiaru toksyn, jednak nie oznacza to całkowitego wyleczenia. Niezbędne jest za to pobranie próbki wymiotów do dalszej analizy.

  • Smak grzybów

    Smak grzybów

    Panuje przekonanie, że grzyby niejadalne są gorzkie w smaku i niedobre. Aby uchronić się przed zatruciem, warto obalić ten mit. Nawet grzyby trujące mogą mieć dobry smak, być słodkie lub bezsmakowe, co usypia czujność. Jeśli nie jest się pewnym, czy grzyb jest jadalny, czy nie, najlepiej nie zbierać go i nie przynosić do domu. Przezorny zawsze ubezpieczony, a lepiej zebrać mniej grzybów niż wylądować w szpitalu.

Popularne tagi
  • picie
  • zmiana trybu życia
  • leczenie refluksu
  • bromelina
  • herbata miętowa
  • zapobieganie marskości wątroby
  • dieta dla chorego
  • częstotliwość posiłków
  • nadwrażliwość na gluten
  • miażdżyca
  • organizm
  • przyjmowanie miodu manuka
  • przewód pokarmowy
  • niestrawność
  • schorzenie
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising