Jak przekonać się do diety z dużą ilością warzyw?
Jak przekonać się do diety z dużą ilością warzyw?
W zdrowej diecie powinno być dużo różnych warzyw. Nie wszyscy jednak je lubią, a niektórzy sądzą, że po warzywnym daniu będą zwyczajnie głodni. Jeśli potrawa warzywna kojarzy ci się z mdłą, nieapetyczną papką, na którą zdecydowanie nie masz ochoty, albo z wmuszanym ci w dzieciństwie szpinakiem, czas dowiedzieć się czegoś nowego. Warzywa odpowiednio podane są bardzo smaczne – cały sekret to znajomość ciekawych przepisów i odrobina praktyki w kuchni.
Zupa na każdy sezon
Doskonałym sposobem włączenia warzyw do naszej diety jest ugotowanie smacznej zupy. Wiosną i latem przygotujemy ją ze świeżych warzyw, których jest wtedy spory wybór. Warto sięgać po egzotyczne przepisy i eksperymentować z oryginalnymi przyprawami oraz ciekawymi dodatkami. Wiele inspirujących pomysłów można znaleźć w kuchni wegańskiej czy wegetariańskiej. Zimowe zupy przygotowujemy z bardzo zdrowych warzyw strączkowych, ziemniaków, kapusty. Dodatek ziół i odpowiednich przypraw może je zmienić w kulinarne arcydzieła.
Kiedy brakuje pomysłów
Gdy wydaje ci się, że nie wymyślisz żadnej ciekawej potrawy z warzywami, sięgnij po przebogate źródło przepisów, jakim jest Internet. Wkrótce przekonasz się, na ile różnych sposobów można wykorzystać warzywa i jak smakowite są przygotowane z nich potrawy. Oprócz tak oczywistych jak sałatki, surówki czy zapiekanki, można sięgnąć po dania regionalne czy egzotyczne. Warzywa gotowane na parze, grillowane, duszone dają mnóstwo możliwości. Dodatek ziaren, ziół i odpowiednich przypraw może zamienić zwykły posiłek w kulinarną przygodę.
Warzywa na surowo
Można je traktować jako zdrową i łatwą do przygotowania przekąskę, świetnie nadają się na drugie śniadanie w szkole czy w pracy. Kilka obranych marchewek albo różyczek kalafiora to porcja witamin, minerałów i błonnika. Taka przekąska jest z pewnością zdrowsza niż hamburger czy batonik. Jeśli lubisz wyzwania, zapoznaj się z przepisami kuchni witariańskiej. Używając jedynie surowych warzyw, można przygotować według jej receptur bardzo oryginalne i smaczne dania.
Warzywa na deser
Kto lubi różne chrupiące przekąski, a chce wykluczyć ze swojego jadłospisu niezbyt zdrowe chipsy ziemniaczane, może przygotować zamiast nich chipsy warzywne. Plasterki marchwi, buraka czy selera z dodatkiem ziół w twoim piekarniku zamienią się w zdrowe pyszności.
Warzywa i grill
Wspólne grillowanie daje wiele możliwości wykorzystania warzyw w atrakcyjny sposób. Oprócz tradycyjnej sałatki będącej dodatkiem do skwierczących smakowicie na ruszcie skrzydełek kurczaka czy karkówki, przygotuj warzywne szaszłyki i ziemniaki zapiekane z czosnkiem. Na pewno będą smakowały twoim gościom.
Na przyjęciu dla dzieci
Warzywa na przyjęciu dla dzieci to prawdziwe wyzwanie, ale i na to jest sposób. Kolorowe, ładnie udekorowane warzywami kanapki są apetyczne, można jednak wykazać się kreatywnością i zamienić je w łódeczki, biedronki, uśmiechnięte buźki. Wystarczy tylko uruchomić wyobraźnię i oczywiście przynieść do domu pełen koszyk rozmaitych kolorowych warzyw.