Podstawowe zasady zdrowego gotowania
Podstawowe zasady zdrowego gotowania
Zazwyczaj, żeby schudnąć, stosuje się diety odchudzające, nieraz radykalne. Bywa to wyniszczające dla organizmu, więc zamiast trudnego odchudzania, lepiej zmienić sposób przygotowywania potraw. Często wystarcza to zarówno do zachowania zarówno nienagannej figury, jak i zdrowia.
Gotuj i duś
Gotowanie oraz duszenie to najzdrowsze sposoby przygotowywania potraw, zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Mięso gotowane z dodatkiem ziół jest mniej kaloryczne, pozbawione dodatkowego tłuszczu, jakiego dodaje mu smażenie na patelni oraz panierka. W przypadku warzyw świetnie sprawdza się duszenie, ponieważ dzięki temu zachowuje się więcej wartości odżywczych, które są tracone z wodą podczas tradycyjnego gotowania. Wbrew temu, co wydaje się niektórym osobom, warzywa duszone mają tak samo dobry smak, jak po przyrządzeniu w inny sposób.
Jedz warzywa
Zdrowe gotowanie nie może odbywać się bez warzyw. Trzeba codziennie jadać ich przynajmniej 40 dag. Można jadać je na surowo, dusić, grillować lub gotować. Jeśli jest taka możliwość, najlepiej nie obierać ich ze skórki, jeśli jest to konieczne, obieranie powinno być bardzo cienkie, gdyż to właśnie pod skórką kryje się najwięcej witamin oraz składników mineralnych. Należy przygotowywać je zaraz po obraniu – kroić do sałatki albo gotować, najlepiej krótko, aby nie utraciły najważniejszych elementów odżywczych.
Dostarczaj błonnika
Elementem zdrowego jedzenia jest błonnik, który można odnaleźć w dużych ilościach w produktach pełnoziarnistych. Żeby gotować zdrowo, konieczne jest włączenie razowego pieczywa, ryżu oraz makaronu do codziennej diety. Każdy z tych produktów zapewnia długie uczucie sytości, co zawdzięczać można błonnikowi pęczniejącemu w żołądku, jak również obniża poziom cukru oraz złego cholesterolu we krwi. Alternatywę dla ryżu albo makaronu razowego mogą stanowić płatki owsiane. Wystarczy 1/2 szklanki dziennie, aby zapewnić ciału prawidłowe funkcjonowanie.
Ogranicz sól
Sól dodaje smaku wielu potrawom i niektóre trudno wyobrazić sobie bez niej jako dodatku. Jednak zdrowe gotowanie opiera się na wyeliminowaniu nadmiaru soli. Dotyczy to zarówno ograniczenia solenia potraw, jak również ograniczenia kupowania produktów, które mogą zawierać jej bardzo dużo, np. konserw. Zawarty w soli kuchennej sód zatrzymuje wodę w organizmie, powodując dodatkową ilość kilogramów, jak również podnosi ciśnienie krwi. Zamiast soli lepiej używać ziół.
Używaj marynat
Marynaty do mięsa stosuje się rzadko, zazwyczaj podczas przygotowywania potraw na grilla. Dobrze jest włączyć je do codziennego przygotowywania mięsa, ponieważ dzięki nim jest ono łatwiej trawione. Marynata zawiera liczne olejki eteryczne oraz kwasy – sok z cytryny, ocet – które wpływają pozytywnie zarówno na wchłanianie składników z mięsa, jak również jego dobre i szybkie trawienie.