Jak przygotować dobre ciasto na pizzę?
Jak przygotować dobre ciasto na pizzę?
Aby zjeść dobrą pizzę, nie trzeba koniecznie wychodzić do pizzerii lub wykosztowywać się na zamówienie z dostawą o domu. Można przygotować samodzielnie bardzo dobre ciasto na pizzę, ozdobić ją wybranymi dodatkami i zajadać. Pizza robiona w domu ma również dodatkowe zalety – można dobrze się przy niej bawić, a do tego każdy z domowników może ozdobić ją wedle uznania.
Składniki na ciasto
Podstawą dobrej pizzy jest ciasto. Jeżeli przepis jest kiepski, może nic nie wyjść, a wtedy zamiast smacznych doznań pojawia się rozczarowanie. Oto składniki na sprawdzone i zawsze dobre ciasto:
* 1,5 szklanki mąki pszennej,
* 1/2 szklanki letniej wody,
* 1/2 łyżeczki soli,
* 1/2 łyżeczki cukru,
* 2 łyżki oleju,
* 4 g drożdży instant,
* 2 łyżki ziół prowansalskich.
Składników nie jest dużo, więc można szybko przygotować ciasto, pamiętając, że sekretem udanego wypieku jest jego dobre wyrobienie.Krok pierwszy
Do dużej miski należy wsypać całą mąkę i drożdże. Oba składniki dobrze wymieszać ze sobą, a następnie dodać kolejne składniki: olej, sól, cukier i ponownie dokładnie zamieszać, aby zaczęły tworzyć całość.
Krok drugi
Po wymieszaniu pierwszych produktów można rozpocząć dodawanie wody. Na początku ciasto wygodniej jest mieszać łyżką. Dolewać, łączyć ze składnikami i znowu dolewać, pod koniec zmieniając wyrabianie łyżką na wyrabianie ręką. Jeżeli pomimo dłuższego mieszania ciasto jeszcze lepi się do dłoni, można dodać odrobinę mąki. Nie należy jednak przesadzać z ilością, ponieważ za dużo mąki doprowadzi do stwardnienia ciasta. Wyrobić całość i uformować kulę.
Krok trzeci
Uformowaną kulę pozostawić w misce, przykryć ją bawełnianą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przez 20 – 30 minut ciasto zdoła urosnąć i zrobić się bardziej puchate. W tym czasie można przygotować składniki, którymi będzie się ozdabiało pizzę – zetrzeć ser, pokroić pomidory, inne warzywa lub wędlinę.
Krok czwarty
Lekko wyrośnięte ciasto należy porozciągać, a następnie uformować na blasze, pokrywając całą jej powierzchnię ciastem. Najlepiej przed tym posmarować ją odrobiną oleju. Na ciasto nanieść sos pomidorowy, ketchup lub koncentrat, ułożyć składniki i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza na 15 – 20 minut. Pizza będzie puszysta i sycąca.