Jak przygotować świeczniki ze skorupek po jajkach?
Jak przygotować świeczniki ze skorupek po jajkach?
W okresie wielkanocnym rzadziej myśli się o ustawianiu świeczek na stole, tak jak to jest w przypadku Bożego Narodzenia. Jednak również w czasie Wielkanocy dobrze jest ozdobić stół, przy którym zje się śniadanie, ciekawymi świecznikami.
Najlepiej pasujące do wyjątkowego okresu są motywy jajeczne, więc zamiast wyrzucać skorupki po jajkach, warto dać im nowe życie.
Jakich rzeczy potrzeba?
Ładne świeczniki w skorupkach jaj nie wymagają ogromnej ilości elementów, co jest ich zaletą. Niezbędne są:
* jajka,
* pistolet z klejem,
* resztki starych świeczek albo wosk w płatkach,
* knoty z blaszkami,
* nożyczki,
* pojemnik na jajka (wytłaczanka).Pierwszy etap
Jajka rozbić tak, aby uzyskać dwie mniej więcej równe połówki. Dobrze jest rozbijać je nożem, co gwarantuje uzyskanie ładnych kawałków.
Po pozbyciu się zawartości skorupki do miski, same skorupki dokładnie, choć delikatnie umyć z resztek białka.
Drugi etap
Umyte i osuszone skorupki ułożyć w pojemniku na jajka. Po upewnieniu się, że stoją w nim stabilnie włożyć do każdej knoty z blaszkami. Jeśli okaże się, że knoty są przesadnie długie, należy przyciąć je do korzystniej wyglądającej długości.
Trzeci etap
Przygotowany wosk roztopić w rondelku, uważając, żeby się nie przypalił. Wosk można zabarwić barwnikiem albo dodać mu zapachu poprzez wlanie kilku kropel olejku zapachowego. Gdy cały będzie płynny, wówczas można przejść do wypełniania nim skorupek. Ilość wosku w skorupce jest zależna od jej wysokości.Po wykorzystaniu całego płynu poczekać, aż wosk całkowicie zastygnie. Gotowe świeczki można postawić na stole w ozdobnej miseczce albo w misce pełnej rzeżuchy.