Jak przygotować syrop z czosnku?
Jak przygotować syrop z czosnku?
Stopniowe pożegnanie z zimą nie oznacza, że od razu koniec z chorobami. Przedwiośnie potrafi być zdradliwe – raz zimno, raz ciepło, raz słonecznie, raz śnieżnie – co powoduje, że o przeziębienie nietrudno. Żeby szybko zwalczyć ból gardła oraz kaszel, dobrze jest mieć w domu cudowny środek, jakim jest syrop z czosnku.
Jakich składników potrzeba?
Aby przyrządzić dobry, a przede wszystkim skuteczny syrop potrzebne są odpowiednie składniki. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 3 główki czosnku,
* 3 cytryny,
* 6 łyżeczek miodu płynnego,
* 1 szklanka wody (mineralnej, przegotowanej).Pierwszy etap
Wszystkie główki czosnku obrać z łupinek i podzielić na ząbki. Kiedy będą już czyste, wszystkie przecisnąć przez praskę, najlepiej prosto do słoika.
Drugi etap
Cytryny sparzyć i przekroić na pół. Z każdej połówki wycisnąć jak najwięcej soku i dolać go do czosnku. Dodać miód oraz wodę mineralną lub przegotowaną, po czym zamieszać wszystko razem. Zakręcić słoik. Odstawić go na 24 godziny w zacienione miejsce.
Trzeci krok
Po upływie doby płyn ze słoika przecedzić przez drobne sitko. Przelać do czystego słoika albo butelki. Syrop jest gotowy do popijania 2 razy dziennie, kiedy boli gardło lub nęka cię chrypka. Dodatkowo, zawarty w nim czosnek wpłynie pozytywnie na cały układ odpornościowy. Zawsze trzeba mieć w pamięci, że czosnek to jeden z lepszych naturalnych antybiotyków.