Jak zwiększyć odporność za pomocą diety?
Jak zwiększyć odporność za pomocą diety?
Aby wzmocnić odporność organizmu, trzeba między innymi zadbać o swoją dietę. Aby system immunologiczny działał właściwie, należy mu dostarczyć odpowiednich substancji. Jest to konieczne, gdyż organizm cały czas produkuje białe ciałka krwi – leukocyty – i potrzebuje do tego właściwych składników. Gdyby nie leukocyty, chorobotwórcze zarazki mogłyby bez problemu wniknąć do naszego organizmu i rządzić się tam jak u siebie. Leukocyty potrafią je powstrzymać, a jeśli zarazki jednak dostaną się do organizmu, zostaną przez nie pokonane. Niedobór białych krwinek oznacza spadek odporności i ryzyko zachorowania. Tak więc warto wiedzieć, co jeść, aby zwiększyć odporność organizmu.
Co jest najważniejsze?
Bardzo ważny jest skład diety, ale trzeba pamiętać też o innych sprawach. Nie można zapominać o zjedzeniu śniadania. Jeśli nie dostarczysz rano dawki energii i składników budulcowych, nie licz na to, że twój system odpornościowy będzie działał skutecznie. Druga ważna sprawa to picie dużej ilości wody, najlepiej mineralnej, zawierającej wapń, magnez i cynk. Woda jest konieczna, by usunąć z organizmu toksyny, a składniki mineralne w niej zawarte dostarczają elementów budulcowych dla układu odpornościowego. Dla układu immunologicznego niekorzystne są także zbyt restrykcyjne diety. Jeśli się odchudzasz, uwzględnij w swojej diecie ryby zawierające kwasy tłuszczowe omega-3. Są one niezbędne do produkcji leukocytów. W twojej codziennej diecie powinny się znaleźć warzywa (najlepiej w każdym posiłku), owoce, czosnek i cebula, naturalne antybiotyki, które wzmacniają odporność, oraz kwaszone ogórki i kapusta, zawierające konieczne dla naszego zdrowia kultury bakterii. Zdecydowanie niewskazane są natomiast tłuszcze zwierzęce, żywność przetworzona i zawierająca dodatki chemiczne, produkty z białej mąki i słodzone, biały ryż, słone przekąski, alkohol i napoje zawierające kofeinę.
Ważne minerały
Dla wzmocnienia odporności konieczne są cynk, selen i żelazo. Aby dostarczyć organizmowi cynku, trzeba jeść ciemny żytni chleb, ciemny ryż, kaszę gryczaną, jajka, pestki dyni i słonecznika, fasolę, kapustę, wątróbkę, owoce morza. Cynk jest konieczny do produkcji białych krwinek. Selen z kolei chroni komórki przed działaniem wolnych rodników oraz łagodzi stany zapalne. Można go znaleźć w owocach morza, orzechach brazylijskich, razowym chlebie, rybach, podrobach, dyni czy cebuli. Kilka orzechów brazylijskich zapewnia dzienną dawkę selenu. Bardzo ważne jest dla naszego organizmu żelazo. Doskonałym źródłem żelaza jest natka pietruszki, poza tym wątróbka, mięso, krewetki, brokuły, warzywa strączkowe, jajka, suszone figi, nasiona sezamu. Wchłanianie żelaza poprawia witamina C.
Witaminy
Aby mieć dobrą odporność, trzeba jeść posiłki bogate w witaminy. Witamina A powoduje zwiększenie liczby leukocytów i zabezpiecza błonę śluzową dróg oddechowych przed wtargnięciem zarazków. Można ją dostarczyć w postaci gotowej (wątróbka, ryby, jajka, masło, mleko) albo prowitaminy (karotenu). Karoten zawierają pomarańczowe i żółte warzywa i owoce (marchew, papryka, dynia, morele) oraz warzywa liściaste (szczypiorek, szpinak). Obowiązkowo trzeba dostarczyć organizmowi witamin z grupy B, gdyż mają one wszechstronne działanie wspomagające układ odpornościowy (na przykład witamina B12 jest konieczna do budowy leukocytów). W diecie bogatej w witaminy z grupy B powinno znajdować się mięso, wątróbka, ryby, nabiał, kasze, pełnoziarniste pieczywo i makaron, orzechy, warzywa, w tym strączkowe. Kolejna bardzo ważna witamina to witamina C, która niszczy wolne rodniki, uszczelnia ścianki naczyń krwionośnych, chroniąc przed infekcją dróg oddechowych i aktywizuje leukocyty do walki z zagrożeniem, a także ułatwia wchłanianie żelaza. Bogatym źródłem witaminy C są owoce cytrusowe, dzika róża, żurawina, aronia, kiwi, brokuły, natka pietruszki, kwaszona kapusta. Trzeba unikać stresu, gdyż ten niszczy w organizmie witaminę C.
Czego nie może zabraknąć w twojej diecie?
Przede wszystkim marchewki, źródła karotenu, witamin z grupy B i witaminy C, a także wapnia, żelaza, potasu, jodu. Następnie trzeba pamiętać o natce pietruszki – zawiera dużo żelaza, a w dodatku witaminy C, która ułatwia jego wchłanianie, oraz witaminy A. Powinno się jeść natkę na surowo, jako dodatek do kanapek, zup, czy surówek. Powinno się także jeść (najlepiej na surowo) cebulę i czosnek, które aktywizują system odpornościowy i mają działanie bakteriobójcze. Czosnek jest zabójczy dla wirusów. Codziennie powinno się jeść miód, który ma właściwości antywirusowe i bakteriobójcze, mobilizuje układ odpornościowy i regeneruje organizm oraz doskonale łagodzi skutki przemęczenia i stresu. Bardzo ważnym składnikiem diety są także ryby, jajka i owoce cytrusowe.