Jak przyrządzić faworki?

Jak przyrządzić faworki?
Faworki to po pączkach najchętniej jadany przysmak w czasie tłustego czwartku. Smakuje doskonale, jada się go z chęcią, jednak mniej chętnie przygotowuje, ponieważ wydaje się, że ich przygotowanie jest bardzo skomplikowane i czasochłonne. Owszem, trochę czasu należy poświęcić, jednak nie cały dzień. W poniższym artykule prezentujemy jeden z najłatwiejszych przepisów, z których można skorzystać.
Jakich produktów potrzeba?
Zebranie wszystkich składników powinno nastąpić przed rozpoczęciem pracy. Niezbędne są:
* 2 szklanki mąki,
* 1 małe opakowanie śmietany,
* 4 żółtka,
* 1 łyżka spirytusu,
* 1/2 łyżeczki soli,
* 1/2 łyżeczki cukru,
* olej,
* cukier puder.Krok pierwszy
Mąkę przesianą przez sitko przełożyć na stolnicę. Zrobić w mące dołek i wsypać do niego cukier, sól oraz wbić żółtka oraz spirytus. Przysypać odrobiną mąki.
Krok drugi
Widelcem mieszać śmietanę i dodawać ją stopniowo do ciasta. Również widelcem można przemieszać ciasto, ale nie za długo. Należy szybko przejść do ugniatania go rękami, wyrabiając gładką masę. Gdy będzie gotowa, podzielić ją na 3 – 4 części.
Krok trzeci
Stolnicę ponownie posypać mąką i rozwałkowywać ciasto – najpierw jeden kawałek, a po jego wykorzystaniu następne – nożykiem lub radełkiem wycinać prostokąty. Na środku robić proste cięcie i przeplatać ciasto tak, aby było delikatnie skręcone na końcach.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucać na niego faworki. Smażyć krótko, tylko do momentu, aż zbrązowieją z obu stron. Przed podaniem posypać faworki grubą warstwą cukru pudru.