Jak przyrządzić jajecznicę ze szpinakiem?
Jak przyrządzić jajecznicę ze szpinakiem?
Zielone warzywa zawsze są polecane jako niezwykle zdrowe, pełne błonnika i witaminy C. Wśród nich szczególnie często pojawia się szpinak, który nie jest najbardziej lubianym dodatkiem do posiłków, jednak połączony z innymi składnikami daje się lubić. Może nawet stać się wyśmienitym śniadaniem na ciepło, jeżeli przygotuje się go z jajkami. W poniższym artykule prezentujemy przepis na pyszne danie, które tylko dzięki szpinakowi smakuje tak zachwycająco.
Potrzebne składniki spożywcze
Żeby jajecznica ze szpinakiem smakowała wyśmienicie, konieczne jest przygotowanie dobrych składników spożywczych, w tym:
* 4 jajek,
* 1 garści świeżego szpinaku,
* 1 cebuli dymki,
* 1 łyżki masła,
* 60 ml mleka lub śmietanki.
Pierwszy krok
Cebulę dymkę przepłukać pod zimną wodą. Posiekać całą na drobne kawałeczki. Na patelni roztopić masło – można użyć również oleju, jednak jajecznica na maśle smakuje znacznie lepiej. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz cebulkę, podsmażając delikatnie.
Drugi krok
Wrzucić do cebulki szpinak i nadal podsmażać całość, mieszając od czasu do czasu. Szpinak powinien zacząć mięknąć oraz zmieniać konsystencję na przypominającą papkę. Jest to znak, że można wbić do niego wszystkie przygotowane jajka. Doprawić odrobiną soli oraz pieprzu.
Trzeci krok
Mieszać wolno jajka, czekając, aż zaczną ścinać się lekko. Wtedy też dodać mleko bądź śmietankę, cały czas mieszając. Podczas podgrzewania należy uzyskać najbardziej zadowalającą dla siebie konsystencję jajecznicy – lekko ściętą, średnio ściętą, mocno ściętą. Przełożyć ją na talerz i zjadać od razu po przygotowaniu z dodatkiem chleba, sera feta albo ziaren słonecznika, wedle własnego uznania.