Jak przyrządzić kompot z rabarbaru?
Jak przyrządzić kompot z rabarbaru?
Pojawienie się rabarbaru w sklepach to moment, kiedy można rozpocząć produkcję rabarbarowych smakołyków. Zazwyczaj kojarzy się je z ciastem, jednak z powodzeniem można powiedzieć, że nie jest to jedyna dobra rzecz, do której można wykorzystać roślinę. Kompot z rabarbaru to jeden z najlepszych napojów orzeźwiających. Ze względu na to, że można przygotować go na różne sposoby, poniżej przedstawiamy kilka receptur.
Kompot rabarbarowy z miodem
Do przyrządzenia pysznego i zdrowego kompotu rabarbarowego potrzebne są następujące składniki:
* 6 łodyg rabarbaru,
* 3 łyżki płynnego miodu,
* 2 litry wody.
Wodę przelać do garnka i zagotować. Rabarbar umyć, pokroić na 2 – 3 centymetrowe kawałki i wrzucić do wody. Gotować do momentu, kiedy rabarbar zmięknie, czyli 15 minut. Posłodzić miodem, pozostawić na ogniu jeszcze przez chwilę, po czym przelać do dzbanka. Można przecedzić przez sitko. Pozostawić do ostudzenia.Kompot rabarbarowy z wanilią
Waniliowy aromat może sprawić, że kompot będzie jeszcze lepszy. Żeby uzyskać tak dobry smak, należy przygotować:
* 500 g rabarbaru,
* 6 łyżek cukru,
* 2 łyżki soku z cytryny,
* 1 laskę wanilii,
* 2 l wody.
Rabarbar umyć i pokroić na nieduże plasterki. Cukier przesypać do garnka i zacząć podgrzewać, kiedy rozpocznie się karmelizować, dodać rabarbar. Podgrzewać razem przez 5 minut. Wlać wodę, wrzucić laskę wanilii i zamieszać, po czym doprowadzić całość do wrzenia. Gotować przez 4 minuty. Wyjąć laskę wanilii, przekroić ją na pół i wydobyć z niej nasiona. Wrzucić je do kompotu, dodać sok z cytryny i gotować jeszcze przez 2 – 4 minuty. Zdjąć z ognia. Podawać, gdy kompot będzie zimny.Kompot z rabarbaru z cytryną
Cytrynowy posmak kompotu uczyni go jeszcze smaczniejszym. Żeby go uzyskać, trzeba przygotować odpowiednie składniki. Są to:
* 15 łodyg rabarbaru,
* 12 łyżek cukru,
* 2 łyżki soku z cytryny,
* 5 szklanek wody.
Wodę i cukier gotować na wolnym ogniu aż do uzyskania syropu. Następnie dodać do niego pokrojony na kawałki rabarbar. Gotować 30 minut. Przelać do dzbanka i pozostawić do schłodzenia. Przed podaniem można odcedzić i dodać sok z cytryny albo plasterki cytryny. Dla większej ochłody można wrzucić 3 – 4 kostki lodu.