Jak przyrządzić ryż smażony z kiełkami oraz kurkumą?
Jak przyrządzić ryż smażony z kiełkami oraz kurkumą?
Ryż to jeden z lepszych dodatków do posiłków. Zamiast ziemniaków, klusek albo kaszy można zdecydować się na białe lub brązowe ziarenka. Dzięki temu danie będzie szybkie oraz bardzo smaczne, zwłaszcza jeśli uzupełni się ryż o odpowiednie dodatki. Otrzyma się wówczas bardzo sycące danie na obiad albo na kolację. W poniższym artykule prezentujemy przepis na ryż z kiełkami, dzięki czemu potrawa staje się znacznie zdrowsza.
Jakich składników potrzeba?
Przed przystąpieniem do działania i tworzenia smacznej potrawy niezbędne jest przygotowanie świeżych składników spożywczych. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 200 g ryżu,
* 100 g marchewki,
* 50 g kiełków,
* 50 g pora zielonego,
* 50 g cukinii,
* 30 ml oliwy z oliwek,
* 2 szczypiorki, grube,
* 2 gałązki kolendry,
* kurkuma,
* papryka ostra mielona.Krok pierwszy
Przygotowany ryż przepłukać na drobnym sitku pod zimną wodą. Przesypać ryż do garnka i zalać go wodą. Powinno jej być 3 razy tyle, ile ryżu. Dosypać do całości 1 łyżeczkę soli kuchennej. Postawić garnek na gazie i zagotować. Gdy woda zacznie wrzeć, zakryć garnek pokrywką i ugotować ryż do miękkości (do wchłonięcia wody).
Krok drugi
Warzywa dokładnie umyć. Marchewkę obrać ze skórki. Zarówno ją, jak i por pociąć na cienkie paski. Cukinię pokroić na małe kawałeczki.Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić warzywa i podsmażyć je, aż będą całkiem miękkie. Gdy zmiękną, dorzucić kiełki. Smażyć jeszcze przez 2 – 3 minuty.
Krok trzeci
Miękki już ryż przełożyć na sitko, przelać zimną wodą, żeby nie kleił się nadmiernie. Po wykonaniu tego przełożyć ryż na patelnię do warzyw i zwiększyć płomień pod nim. Doprawić papryką, solą, pieprzem, posiekanym szczypiorkiem, a przede wszystkim kurkumą, sypiąc jej przynajmniej 1 łyżkę.Smażyć jeszcze przez 2 – 3 minuty, po czym przełożyć z patelni na talerz. Podawać albo samodzielnie, w wersji całkowicie wegetariańskiej albo z dodatkiem grillowanego kurczaka. Smacznego!