Oryginalne placki z kukurydzy
Oryginalne placki z kukurydzy
Jedzenie placków ziemniaczanych może się w końcu znudzić. To zrozumiałe. Powoduje to, że szuka się czegoś nowego. Taką nowością, która na stałe zagości w kuchni, są placki kukurydziane. Dobre w smaku, delikatnie słodkawe, ale możliwe do podawania również z pikantnymi sosami. Przypominają nieco typowe pancakesy, jednak są pulchniejsze. Poniżej przepis wart wykorzystania.
Potrzebne składniki
Przyrządzenie placków kukurydzianych nie jest skomplikowane i może stanowić jeden z prostszych obiadów. Do jego przygotowania potrzebne będą następujące elementy:
* 1,5 szklanki mąki kukurydzianej,
* 1,5 szklanki mąki pszennej,
* 2,5 szklanki mleka,
* 3 łyżki cukru,
* 3 jajka,
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 60 g masła,
* szczypta soli,
* olej (do smażenia).Krok pierwszy
Rozdzielić białka od żółtek, wbijając każdy element do innej miski. Białka odstawić do lodówki, a do żółtek dodać cukier. Przy pomocy blendera albo miksera zmiksować składniki na puszystą masę.
Krok drugi
Mąkę kukurydzianą i mąkę pszenną zmieszać ze sobą. Dodać proszek i wymieszać, a następnie dodawać do żółtek po 1 – 2 łyżki, na przemian z chłodnym mlekiem. Cały czas miksować na średnich obrotach aż do wykorzystania całej mąki.
Krok trzeci
Do białek dodać szczyptę soli, po czym ubić je dokładnie na sztywną pianę. Gdy osiągnie taki stan, dodać ją do ciasta i wymieszać delikatnie całość, już nie przy pomocy miksera, ale łyżki. Mieszać aż do połączenia się wszystkich elementów.
Krok czwarty
Patelnię nasmarować odrobiną oleju. Placki nie muszą w nim pływać. Następnie rozgrzać i gdy już będzie ciepła, kłaść ciasto na patelni, kształtując je na niewielkie placuszki. Najlepiej robić to przy pomocy dużej łyżki.Piec, aż będą złociste z obu stron. Podawać zaraz po przygotowaniu albo na słodko, z bitą śmietaną, dżemem, sosem czekoladowym, albo na słono lub z pikantnymi sosami. W obu wersjach placki smakują wyśmienicie.