Jak samodzielnie zrobić czekoladowo-miętowy balsam do ust?
Jak samodzielnie zrobić czekoladowo-miętowy balsam do ust?
Pielęgnacja ust nie powinna być katorgą, lecz przyjemnością. Usta często pękają lub dostarczają innych problemów, które mogą powodować dyskomfort. Każda kobieta, która pragnie zachować je w ładnym stanie, powinna regularnie stosować balsam do warg. Kupne są nieraz bardzo dobre, ale jeszcze lepszy będzie własnoręcznie wykonany. Może być przy tym bardzo smaczny i ładnie pachnieć, a to podwoi komfort zabiegu kosmetycznego.
Co jest potrzebne?
Skuteczny balsam do ust musi zostać wykonany z bardzo dobrych składników. Wśród nich powinny znaleźć się:
* 1 łyżka wosku pszczelego,
* 1/2 łyżki masła shea,
* 1 łyżeczka miodu,
* 1/2 łyżeczki masła kakaowego,
* 1/2 łyżeczki miodu,
* 2 kapsułki witaminy E,
* 3 krople olejku eterycznego, miętowego,
* 1/8 szklanki oleju kokosowego.
Przyda się również pojemniczek do przechowywania balsamu, w domu lub w torebce.Etap pierwszy
Przygotować nieduży rondel ze stali nierdzewnej. Uniknie się wówczas przypalenia garnka. Włożyć do niego masło shea oraz masło kakaowe, a następnie dodać olej kokosowy. Postawić garnek na kuchence i włączyć bardzo mały gaz.
Etap drugi
Masło shea i masło kakaowe oraz olej należy podgrzewać przez 20 minut. Od czasu do czasu trzeba je zamieszać, najlepiej przy pomocy drewnianej bądź silikonowej łopatki. Nie można jednak dopuścić do zagotowania się mikstury, ponieważ wtedy masło shea stanie się ziarniste.
Etap trzeci
Wosk zetrzeć na tarce i dodać do rozpuszczonych już składników. Zamieszać, żeby dobrze połączyły się ze sobą. Po rozpuszczeniu się wosku można zdjąć garnek z palnika. Dodać miód, olejek miętowy, kakao oraz zawartość kapsułek witaminy E. Dodając kolejne elementy, nie należy zapominać o mieszaniu.
Etap czwarty
Gdy składniki dobrze połączą się ze sobą, przelać balsam do pojemniczka albo kilku mniejszych pojemniczków. Pozostawić na 3 godziny do całkowitego stężenia. Po tym czasie kosmetyk jest zdatny do użycia.