Jak skutecznie leczyć anemię w ciąży?
Jak skutecznie leczyć anemię w ciąży?
Anemia w ciąży jest częstym problemem i cierpi na nią niemal każda ciężarna kobieta. Wynika to ze zwiększonego zapotrzebowania dziecka na żelazo oraz inne składniki mineralne, które czerpie z organizmu matki. Dodatkowo objętość krwi w organizmie zwiększa się przy jednoczesnym jej rozcieńczeniu. Nie można pozostawić tego problemu bez rozwiązania, ponieważ może to zaszkodzić zarówno kobiecie, jak i dziecku. Należy podjąć leczenie, choć dostosowane do odmiennego stanu.
Uzupełnianie żelaza
Podstawą leczenia anemii w ciąży jest uzupełnianie niedoborów żelaza, które dziecko wyczerpuje, żeby zdrowo rosnąć. Jeżeli nie jest to ciężki przypadek choroby, można skupić się przede wszystkim na diecie uzupełniającej braki żelaza. Codziennie kobieta w ciąży powinna otrzymać 30 mg żelaza, dostarczonego w produktach zwierzęcych oraz roślinnych. Niestety, żelazo z produktów roślinnych wchłania się gorzej i jest go znacznie mniej, dlatego trzeba dobrze wybierać produkty wchodzące w skład diety. Dodatkowo można sobie pomóc, przyjmując witaminę C w jedzeniu lub w środkach farmakologicznych wskazanych przez lekarza, ponieważ właśnie dzięki niej żelazo jest szybciej asymilowane przez organizm.
Produkty bogate w żelazo
Jak już wspomniano, najbogatsze w żelazo są produkty zwierzęce lub pochodzenia zwierzęcego, choć niekoniecznie musi być to mięso. Warto dodać je do swojej codziennej diety, tak żeby w ciągu tygodnia jadać je przynajmniej kilka razy dziennie. Do najbogatszych w żelazo produktów należą przede wszystkim: wątróbka, mięso czerwone, podroby, makrela, tuńczyk, jak również jajka. Szczególnie jajka oraz ryby polecane są ciężarnym paniom do jadania kilka razy w tygodniu. Warto z tego korzystać – dla zdrowia oraz smaku, bowiem można z nich przygotowywać bardzo smaczne posiłki.
Żelazo roślinne
Poza mięsem i jego produktami pochodzenia zwierzęcego można urozmaicić jadłospis roślinnym żelazem. Są w nie bogate przede wszystkim: marchewka, jabłka, fasola czerwona, morele suszone, pędy jęczmienia oraz chlorella (algi) i pokrzywa, z której można przyrządzić smaczną herbatę. Dzięki posiłkowaniu się roślinami jadłospis będzie bogatszy i niedobory żelaza zostaną szybciej uzupełnione.
Sok z buraka
Wśród wszystkich produktów spożywczych, które mogą wspomóc leczenie anemii w ciąży, wyróżnia się sok z buraka oraz wszelkie buraczane potrawy: barszcz, surówka, plasterki gotowanego buraka. Jest to prawdziwa bomba, jeśli chodzi o zawartość żelaza. Wspiera produkcję hemoglobiny, która w większej ilości przenosi znacznie więcej tlenu we krwi i nie pozwala na niedotlenienie organów wewnętrznych.
Wystarczy 1 szklanka soku z buraków, żeby już po 2 tygodniach poczuć różnicę. Najlepiej, jeśli będzie to sok przygotowywany samodzielnie, chociaż można zdecydować się również na jednodniowe soki ze sklepów.
Leczenie farmakologiczne
Jeśli anemia jest poważnie rozwinięta, ciężka, wówczas lekarz może zadecydować, że sama dieta to za mało. Przepisze wspomagające odbudowę czerwonych krwinek preparaty, które trzeba przyjmować zgodnie z zaleceniami.