Jak uniknąć zatrucia pokarmowego u dziecka?
Jak uniknąć zatrucia pokarmowego u dziecka?
Z bakteriami mamy kontakt nieustannie i w żaden sposób nie jesteśmy w stanie go uniknąć. Nasze dzieci z racji niedostatecznie wykształconego jeszcze układu immunologicznego są na nie szczególnie wyczulone. Styczność z bakteriami nie musi być zła, bowiem właśnie to ona daje naszym pociechom możliwość uodpornienia się na różne czynniki chorobotwórcze. Ważne, by ograniczyć kontakt z tymi mikroorganizmami, które odpowiadają za wywoływanie zatruć pokarmowych, które są bardzo wyczerpujące dla naszej pociechy. Na co należy uważać i czego się wystrzegać? Odpowiedź znajdziesz poniżej.
Owoce i warzywa
Jeśli nie chcesz, by dziecko nabawiło się zatrucia pokarmowego, myj dokładnie wszystkie owoce i warzywa przed spożyciem. Zrywanie śliwek w ogrodzie może być dla niego świetną zabawą, ale zadbaj o to, by umyło te owoce przed zjedzeniem. W przypadku zielonego ogórka trzeba dodatkowo obrać skórkę, gdyż mogą w nią wnikać drobnoustroje. Mandarynki i pomarańcze spryskiwane są dużą ilością pestycydów, więc dobrze jest sparzyć owoc przed obraniem. Dodatkowo dobrze jest później opłukać pod bieżącą wodą już obrany owoc.
Mięso
Wszelkie surowe mięso powinno być poprawnie przechowywane, by nie dopuścić do przedostania się bakterii na inną żywność. Pamiętaj, by trzymać je w lodówce z dala od gotowych potraw. Przeznacz sobie najlepiej jakąś półkę czy szufladę w lodówce na żywność przeznaczoną do dalszej obróbki termicznej. Mięso przed podaniem go dziecku powinno być dobrze ugotowane, usmażone lub upieczone. Nie eksperymentuj z tatarami ani sushi, jeśli nie masz pewności co do jakości mięsa. Najlepiej nie podawać go dziecku wcale. Jest mnóstwo innych potraw, które możesz mu zaproponować, a przynajmniej zrezygnujesz z niepotrzebnego ryzyka.
Dbaj o narzędzia w kuchni
Pamiętaj, że bakterie nie znajdują się tylko na żywności, ale również pozostają na przedmiotach w twojej kuchni. Dbaj o to, by lodówka i blaty były regularnie dezynfekowane. Kup sobie kilka desek do krojenia, by nie używać tej samej do krojenia chleba i surowego mięsa. Nie myj również mięsa pod bieżącą wodą, bo bakterii w ten sposób i tak się nie pozbędziesz, a wręcz przeciwnie, rozpryskasz je po całej kuchni. To samo dotyczy noży. Przeznacz jeden nóż do krojenia mięsa podczas gotowania obiadu i absolutnie nie używaj go do innych czynności. Przepłukanie go pod zimną wodą w niczym nie pomoże.
Pamiętaj o myciu rączek dziecka
Każde dziecko jest młodym eksploratorem otaczającego go świata. Uwielbia się bawić, odkrywać nowe miejsca i dotykać wszelkich napotkanych rzeczy, więc musisz liczyć się z tym, że na dłoniach twojej pociechy znajduje się pokaźne zbiorowisko bakterii. Naucz je częstego mycia dłoni, szczególnie przed posiłkiem. Dotyczy to także zjedzenia ciastka czy chipsów. Wybierając się z nim na spacer, weź ze sobą wilgotne chusteczki antybakteryjne. Niech dziecko myje też ręce po zabawach na podłodze oraz ze zwierzątkiem. Początkowo może się buntować, ale jeśli tego dopilnujesz, to z czasem wejdzie mu to w krew.