Jak upiec muffinki z dynią?
Jak upiec muffinki z dynią?
Muffinki, czyli małe babeczki, są świetne zarówno na deser, jak i na drugie śniadanie. Mogą być malutkie, średnie albo bardzo duże. Co więcej, można je wykonywać z różnymi dodatkami, które uprzyjemniają jedzenie. Ze względu na początek sezonu dyniowego warto zainaugurować go poprzez przygotowanie dyniowych babeczek.
Niezbędne składniki
Do wykonania słodkich i smacznych babeczek z dynią niezbędne są następujące produkty spożywcze:
* 2 szklanki dyni,
* 1,5 szklanki mąki,
* 3/4 szklanki cukru,
* 1/3 szklanki oleju roślinnego,
* 2 jajka,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 1 łyżeczka przyprawy do pierników,
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
* szczypta cynamonu,
* szczypta soli.
Poza składnikami spożywczymi potrzebne są również silikonowe albo papierowe papilotki do wypieku babeczek.Pierwszy krok
Z przygotowanej dyni należy przyrządzić piure. W tym celu należy pokroić miąższ na kawałeczki i ułożyć je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. W kilku miejscach położyć kawałki masła, żeby dynia miała lepszy smak. Blachę wsunąć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Drugi krok
Upieczoną, miękką dynię przełożyć do blendera. Zmiksować, aż do uzyskania gładkiego piure w pomarańczowym kolorze.
Trzeci krok
W osobnej misce zmieszać ze sobą mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cukier, przyprawę do piernika oraz cynamon. Odstawić miskę na bok.
W drugiej, mniejszej misce zmieszać jajka z olejem. Roztrzepać je trzepaczką, po czym powoli dodawać je do suchych składników.
Czwarty krok
Gdy jajka i suche składniki będą już wymieszane, dodać piure z dyni i ponownie wszystko zamieszać. Po otrzymaniu jednolitej konsystencji przekładać masę łyżką do przygotowanych już papilotek. Układać je na blasze, a następnie wsunąć ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 25 – 30 minut.Po upieczeniu ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem albo cynamonem.