Advertising
Zakumaj.pl

Jak upiec pyszną roladę jabłkową?

Opiekun artykułu: szajbuska
Jak upiec pyszną roladę jabłkową?

Jak upiec pyszną roladę jabłkową?

Desery z jabłek to prawdziwa rozkosz smaku. Szarlotka z lodami, babeczki jabłkowe – jest w czym wybierać i jest jakie nowości poznawać. Jeśli dotąd piekłaś tylko tradycyjne placki z jabłkami, z pewnością zainteresuje cię rolada z dodatkiem jabłek. Zaskoczenie? Tak, ale wyjątkowo smaczne! Kierując się naszymi wskazówkami, możesz szybko upiec smaczne ciasto, którym zachwycą się wszyscy goście.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzebujesz?

    Jakich składników potrzebujesz?

    Żeby bez problemu upiec doskonałe ciasto, trzeba zawczasu przygotować wszystkie składniki. Powinny być świeże, aby rolada miała odpowiedni smak. Wśród potrzebnych produktów znajdują się:
    * 1 szklanka cukru,
    * 3/4 szklanki mąki,
    * 6 jaj,
    * 4 jabłka,
    * 1 galaretka cytrynowa,
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Żółtka oddzielić od białek do dwóch osobnych misek. Białka bardzo dokładnie ubić, uzyskując sztywną pianę. Po otrzymaniu odpowiedniej konsystencji stopniowo dodawać cukier, cały czas mieszając składniki. Gdy cukier połączy się z pianą, dodawać żółtka – po jednym.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Masę jajeczną uzupełnić o mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko wyrobić na gładką, jednolitą masę, po czym przelać do formy prostokątnej wyłożonej pergaminem albo papierem do pieczenia. Piec 30 – 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.Gdy biszkopt będzie już upieczony i puszysty, wyjąć go z formy, przełożyć na ścierkę, a następnie zwinąć w roladę (rulon).

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Jabłka umyć i obrać cienko ze skórki. Przekroić na pół, żeby pozbawić je gniazd nasiennych. Zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Podsmażać na patelni, żeby zmiękły, po czym dosypać do nich galaretkę oraz 1 łyżkę cukru. Smażyć jeszcze przez 10 minut.Po przygotowaniu nadzienia rozwinąć biszkopt i nasmarować go jabłkami. Ponownie zawinąć roladę w tę samą ściereczkę, nie śpiesząc się, aby ciasto nie pękło. Po zawinięciu włożyć na 1 godzinę do lodówki. W tym czasie masa jabłkowa stężeje i ciasto będzie gotowe do krojenia oraz podawania wraz z kawą lub herbatą.

Popularne tagi
  • ciasteczka
  • ciasto z rabarbarem
  • ser mozzarella
  • masło orzechowe
  • przepis
  • orzechy ziemne
  • sernik angielski z wiśniami
  • tarta malinowa
  • sernik z nutellą
  • murzynek z dżemem
  • owoc
  • białko
  • masa ciasteczkowa
  • sernik marmurkowy
  • rodzaj cukru
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising