Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na cytrynowy sernik na zimno

Opiekun artykułu: bevent
Poziom trudności: Umiarkowane , Wymagany czas: 1 godz.
Przepis na cytrynowy sernik na zimno

Przepis na cytrynowy sernik na zimno

Sernik to w Polsce bardzo popularny deser. Przyrządza się go bardzo często w wielu różnych wersjach, z polewą, lukrem, na kruchym spodzie, z rodzynkami albo innymi bakaliami. Jest on idealnym ciastem zarówno od święta, jak i na co dzień, choć nie wszyscy chcą się podejmować jego pieczenia, chociażby ze względu na to, iż nie zawsze wychodzi – czasem robi się zakalec, czasem przypieka się wierzch, a innym razem po upieczeniu ciasto brzydko opada. Znaleziono jednak radę i na to – możemy przecież przygotować sernik na zimno, który nie wymaga pieczenia oraz tak dużego wyczucia czy umiejętności, jak ten tradycyjny. Poniżej znajdziesz przepis na pyszny i aromatyczny sernik na zimno. Kup jeszcze dzisiaj wszystkie potrzebne ci produkty i rozpieść swoją rodzinę tym pysznym ciastem. Składniki wystarczą ci na jedną małą tortownicę.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

duża paczka biszkoptów (najlepiej podłużne)

½ litra kremówki (śmietana 36%)

½ kilograma sera wiaderkowego

1 małe opakowanie serka mascarpone

1 cytryna

3 łyżki żelatyny

250 gram malin do dekoracji

duża paczka biszkoptów (najlepiej podłużne) ½ litra kremówki (śmietana 36%) ½ kilograma sera wiaderkowego 1 małe opakowanie serka mascarpone 1 cytryna 3 łyżki żelatyny 250 gram malin do dekoracji
  • Przygotowanie cytryny

    W pierwszej kolejności, jeszcze przed przygotowaniem masy, powinnaś sparzyć jedną dużą cytrynę. Zawsze, kiedy używasz cytrynowej skórki do wypieków, należy ją najpierw sparzyć.Zetrzyj skórkę cytryny na tarce o małych oczkach. Pamiętaj, aby nie ścierać tej białej błonki cytryny, ponieważ jest ona gorzka. Potem wyciśnij z niej sok do filiżanki i odstaw ją.

  • Przygotowanie masy serowo-cytrynowej

    Do miski od miksera wlej śmietanę kremówkę 36%. Zacznij ją ubijać. Po chwili dodaj stopniowo cukier. Potem, łyżka po łyżeczce, dodawaj także serek mascarpone oraz ser sernikowy (z wiaderka, kilkukrotnie zmielony). Wszystko razem wymieszaj mikserem, a potem dodaj jeszcze skórkę oraz sok z cytryny. Na koniec trzeba wlać rozpuszczoną żelatynę i jeszcze przez chwilę wymieszać. Pamiętaj, że żelatyna nie może być ciepła.

  • Wykładanie biszkoptów

    Masa może chwilę postać, a ty w tym czasie zajmiesz się biszkoptami. Najlepiej, abyś do takich ciast używała biszkoptów podłużnych, gdyż bardziej nadają się one do takich wypieków. Są one jednak droższe i rzadziej dostępne, dlatego też śmiało możesz użyć także tych okrągłych, które znajdziesz w każdym sklepie.

    Tortownicę wyłóż szczelnie papierem do pieczenia. Brzegi oraz boki możesz także wysmarować masłem. Na dnie ułóż biszkopty. Jeśli trzeba, nie wahaj się ich łamać czy przekroić, aby szczelnie się do siebie dopasowały.

  • Wykładanie masy

    Jeśli jesteś pewna, że biszkopty szczelnie do siebie przylegają, wówczas wylej na nie masę serowo-cytrynową. Rozprowadź ją równomiernie, pamiętając szczególnie o dokładnym wygładzeniu wierzchu.Teraz należy przełożyć sernik do lodówki. Będzie on potrzebował około 8 godzin, aby zyskać pożądaną konsystencję.

  • Dekorowanie

    Dekorowanie

    Kiedy ciasto poleży już w lodówce, tuż przed podaniem możesz je udekorować. Do tego celu najlepiej jest użyć malin, gdyż świetnie przełamują one ten cytrynowy smak. Wyłóż je bezpośrednio na cały placek lub też na każdy pokrojony kawałek. Smacznego!

Popularne tagi
  • nakłuwanie ciasta
  • aromat
  • przepis na sernik japoński
  • dekoracja do tortów
  • sernik ze snickersami
  • krem orzechowy
  • przepis na tort rafaello
  • tort naleśnikowy
  • biszkopty
  • brzoskwinie w puszce
  • sernik z truskawkami
  • serniczek
  • masa
  • tort z kaszy manny
  • tarta z bananami i karmelem
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising