Jak uprawiać szczypiorek zimą?
Jak uprawiać szczypiorek zimą?
Zimą szczególnie brakuje świeżych warzyw. Jeżeli kanapka z pomidorem i ze szczypiorkiem to podstawa jadłospisu, tęskni się za nimi jeszcze bardziej. Trudno byłoby mieć hodowlę wszystkich warzyw we własnym mieszkaniu, jednak szczypiorek nie jest bardzo wymagający ani nie potrzebuje wiele miejsca, żeby móc się rozwijać. Warto zrobić coś dla siebie i dla rodziny i zacząć hodować zielone warzywo, żeby urozmaicać nim zimowe posiłki.
Niezbędne elementy
Zanim rozpocznie się uprawę szczypiorku, trzeba przygotować niezbędne do tego składniki. Wystarczy 1 lub 2 cebule, doniczka lub odcięty dolny fragment plastikowej butelki. Cebulę można zakupić w dowolnym sklepie, jednak zwracając uwagę na to, aby dolna część, która wypuszcza korzenie, nie była obcięta. Inaczej sadzenie i uprawa nie przyniosą efektów, a cebula jedynie zgnije w swojej doniczce. W zależności od wielkości donicy można hodować jedną albo kilka cebul, pamiętając jednak o zachowaniu przynajmniej 4 centymetrów odstępu pomiędzy jedną cebulą a drugą.
Miejsce i ziemia
Doniczkę, w której ma wzrastać cebula, wysypuje się ziemią. Najlepsza dla niej jest ziemia wapienna. Można ją kupić bez problemu w kwiaciarni. Nie oznacza to, że cebula nie wyrośnie w innej, może to jedynie robić wolniej. Zaletą wykorzystania takiej ziemi jest to, że cebula nie musi stać w bardzo nasłonecznionym miejscu. Dobrze, jeżeli stanowisko dla niej będzie jasne, ale nie wymaga dużej ilości słońca, więc z powodzeniem może być hodowana niemal w każdej kuchni.
Podlewanie szczypiorku
Cebula, z której wyrasta szczypiorek, bardzo lubi wilgoć. Z tego powodu trzeba dbać, aby nie miała sucho i podlewać ją codziennie. Natomiast nie należy nawozić jej żadnym nawozem. Trzeba pamiętać, że jest to roślina całkowicie jadalna, uprawiona na domowe potrzeby i w tym wypadku nawożenie mogłoby zaszkodzić albo roślinie, albo całej rodzinie, jeżeli nawóz byłby zbyt silny. Do przyśpieszenia wzrostu można wykorzystać za to wodę mineralną i zastąpić nią zwykłą wodę. Znajdują się w niej pierwiastki, które odżywią cebulę, powodując, że szybciej wypuści zielone fragmenty.
Smakowity dodatek
Szczypiorek pojawi się bardzo szybko, gdyż już po kilku dniach od zasadzenia można zobaczyć zielone listki. Chociaż będą kusić, lepiej nie zrywać ich od razu, tylko dać im czas na wyrośnięcie w długie, zielone pędy. Gdy już będą wyższe, można zrywać je i wykorzystywać w kuchni wedle uznania. Są doskonałym dodatkiem do kanapek, jajecznicy, ziemniaków oraz innych dań obiadowych. Zapewniają przyjemny, lekko korzenny zapach. Jedna cebula ma czas eksploatacji od 2 do 3 tygodni, dlatego warto sadzić cebule w odstępie tygodniowym, dzięki czemu gdy jedna przestanie rodzić, kolejne nadal będą.