Uprawa roszponki – podstawowe zasady
Uprawa roszponki – podstawowe zasady
Roszponka to jednoroczna roślina z rodziny kozłkowatych. Jej jadalne liście mają łagodny, orzechowy smak. Dodaje się je do sałatek oraz do mięs. Szczególnym powodzeniem cieszy się we Francji, Holandii czy Belgii, u nas ciągle jeszcze jest mało popularna. Można ją bez problemów uprawiać w naszym klimacie. Roślina jest mało wymagająca.
Stanowisko i gleba dla roszponki
Stanowisko dla roszponki powinno być słoneczne lub lekko zacienione. Roślina jest odporna na mrozy i przez całą zimę można ją pozostawić w gruncie. Nie ma szczególnych wymagań dotyczących gleby, nie udaje się jedynie na stanowiskach podmokłych. Najlepiej rośnie na glebie przepuszczalnej o odczynie obojętnym. Podłoże powinno być żyzne, próchnicze, bogate w składniki odżywcze.
Pielęgnacja roszponki
Roszponkę trzeba podlewać w czasie suszy. Zasilać najlepiej nawozami organicznymi, na przykład kompostem. Kompost powinno się wymieszać z podłożem przed wysianiem roszponki. Stosowanie nawozów mineralnych może doprowadzić do przenawożenia rośliny, a to powoduje odkładanie się w liściach rośliny szkodliwych substancji chemicznych, zwłaszcza związków azotu. Konieczne jest regularne spulchnianie ziemi oraz odchwaszczanie roszponki. Przed nadejściem zimy należy ją okryć liśćmi, słomą lub agrowłókniną.
Sadzenie roszponki
Nasiona roszponki wysiewa się wprost do gruntu. Najwcześniej można wysiewać na przełomie marca i kwietnia. Jeśli wysiejemy je latem (od końca lipca do końca sierpnia), zbiór będzie możliwy na jesieni. Jeśli wysiejemy je we wrześniu, zbierać będziemy zimą. Jesienią można wysiewać jedynie odmiany mrozoodporne. Nasiona należy wysiewać w rzędach co 15 cm na głębokości 1,0 – 1,5 cm. Uprawa roszponki z rozsady jest pracochłonna i mniej opłacalna niż wysiew nasion do gruntu.
Zbiór roszponki
Zbiór roszponki możliwy jest po trzech miesiącach od wysiewu. Aby smak liści był lepszy, na kilka dni przed zbiorem uprawę okrywa się materiałem, który nie przepuszcza światła (bielenie roszponki).