Jak przyrządzić lody margarita?
Jak przyrządzić lody margarita?
Okazuje się, że lody można zrobić ze wszystkiego, dzięki czemu mają nietypowe smaki. Lody buraczane, marchewkowe, smerfowe, skoro widać je w kawiarniach, to czemu nie pójść tym tropem i nie zrobić samodzielnie ciekawego deseru. Jednak nie o smaku warzyw lub owoców, a o smaku Margarity, jednego z najbardziej lubianych drinków. Chcesz wiedzieć, jak to zrobić? Chętnie podpowiemy.
Niezbędne składniki spożywcze
Wykonanie lodów z Margarity jest możliwe i stosunkowo szybkie, jeżeli zbierze się zawczasu wszystkie dobre składniki. Pośród nich powinny znaleźć się:
* 400 g mleka skondensowanego,
* 1/4 szklanki tequili,
* 1 szklanka wody,
* 1 i 1/4 szklanki soku z limonki,
* 2 łyżeczki soku z pomarańczy,
* limonki.
Poza produktami spożywczymi przydadzą się również:
* patyczki do lodów,
* dzbanek,
* małe kubeczki plastikowe.
Krok pierwszy
Ze świeżych limonek wycisnąć sok i przelać go do dzbanka. Dolać mleko skondensowane i zamieszać oba elementy, żeby połączyły się ze sobą. Następnie wlać wodę, alkohol, sok pomarańczowy, cały czas mieszając produkty. Używanie dzbanka nie jest bez znaczenia, z niego łatwiej będzie się przelewało miksturę do kubeczków.
Krok drugi
Na tacce ułożyć kubeczki. Uzupełnić je mieszanką lodową do 3/4 wysokości każdego kubka. Limonki umyć i pokroić na plasterki. W środek każdej wbić patyczek drewniany – można takie kupić lub zbierać z lodów kupnych.
Krok trzeci
Limonkę nadzianą na patyczek – limonka powinna być w połowie patyka – nałożyć na każdy kubeczek, zakrywając go od góry. Dobrze jest, jeśli kubeczki mają średnicę tylko minimalnie większą od limonki, wtedy lód lepiej się prezentuje, ale i bez tego będzie pyszny. Tak przygotowane kubeczki włożyć do zamrażalnika na 6 godzin. Po tym czasie wyjmować i podawać. Dla dłuższego zachowania zimna można pokruszyć na wyciągnięte z kubków lody kruszony lód.