Jak wykonać pyszne martini żurawinowe?
Jak wykonać pyszne martini żurawinowe?
Białe martini to jedyne, jakie znasz? W takim razie przed Tobą jeszcze wiele do poznania. Martini to jeden z bardziej lubianych, zwłaszcza przez panie, alkoholi. Ma delikatny smak, ciekawą nutę i upaja zmysły. Szczególnie dobrze potrafi robić to, gdy zamiast zwykłego smaku doda się do niego czegoś więcej, tworząc martini o różowej barwie oraz intrygującym posmaku. Oto podpowiedź, jak to osiągnąć.
Jakich składników potrzeba?
Przyrządzenie martini o smaku żurawinowym nie jest skomplikowanym zadaniem, jednak zanim przejdzie się do działania, trzeba skompletować następujące elementy:
* 45 ml soku żurawinowego,
* 45 ml wódki,
* 15 ml likieru pomarańczowego,
* 15 ml wermutu wytrawnego,
* 1 szklankę kostek lodu,
* żurawinę (świeżą albo suszoną).
Krok pierwszy
Przygotować shaker, myjąc go i susząc, żeby nie znalazły się w napoju żadne zbędne elementy. Następnie wlać do niego wódkę, wermut wytrawny, likier pomarańczowy oraz sok z żurawiny. Zamknąć naczynie i bardzo mocno potrząsać przez 60 sekund, aż do połączenia się wszystkich składników.
Krok drugi
Po wymieszaniu wrzucić kostki lodu i ponownie rozpocząć potrząsanie naczyniem, choć nie musi być ono już tak energiczne, jak za pierwszym razem. Powinno jednak trwać 30 – 60 sekund, żeby martini było bardzo dobrze schłodzone.
Krok trzeci
Przelać martini do szerokich kieliszków koktajlowych – przed wlaniem napoju można ozdobić brzegi naczyń sokiem cytrynowym i cukrem. Uzupełnić kieliszki. Na wykałaczkę nabić kilka kulek żurawiny i dodać do drinka jako ozdobę oraz ciekawy przysmak. Tak przygotowany napój podawać, a następnie cieszyć się jego wyśmienitym smakiem oraz żurawinowym aromatem.