Jak przygotować tort komunijny?
Jak przygotować tort komunijny?
Główną atrakcją w czasie przyjęcie komunijnego, na którą czeka każde dziecko, jest tort. Może on przyjąć bardzo fantazyjne formy, a może być po prostu słodki i dobry. Niekoniecznie trzeba zamawiać go w cukierni. Równie dobrze smaczny i ładny tort można wykonać we własnej kuchni. Jeżeli dziecko lubi brzoskwinie, ciasto z poniższego przepisu z pewnością je zadowoli.
Potrzebne składniki
Dobry tort to przede wszystkim biszkopt i krem. Jedno i drugie powinno być puszyste, a to wymaga odpowiednich składników. Do przygotowania biszkoptu niezbędne są:
* 8 jaj,
* 8 łyżek wody,
* 320 g mąki tortowej,
* 330 g cukru,
* szczypta soli.
Do wykonania kremu potrzeba:
* 5 łyżek cukru pudru,
* 1 puszki brzoskwiń,
* 1 l śmietany kremówki 36%,
* 1/2 cytryny.
Niezbędna jest również okrągła forma do pieczenia, najlepiej z wysokimi brzegami, która pozwoli na wykonanie tortu o ładnym kształcie.Pierwszy etap
Przygotowanie biszkoptu rozpocząć od nagrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza, ponieważ ciasto lubi być włożone już do ciepłego, a nie do nagrzewającego się pieca.Żółtka oddzielić od białek. Trzeba to zrobić bardzo dokładnie. W białku nie powinien znaleźć się nawet jeden fragment żółtka, ponieważ może to wpłynąć na jakość biszkoptu.
Drugi etap
Rozpocząć ubijanie białka na sztywną pianę. Dodać szczyptę soli. Gdy będzie już dość sztywna, zacząć dodawać żółtka (pojedynczo), cukier oraz po 1 łyżce wody. Połączyć wszystko na gładką masę, po czym rozpocząć dodawanie mąki. Należy ją dodawać po 1 łyżce i mieszać – już nie mikserem – tak żeby nie wytworzyły się grudki. Po wykorzystaniu wszystkich składników przelać masę biszkoptową do wyłożonej papierem formy i piec przez 40 minut.
Trzeci etap
Po upieczeniu biszkoptu pozostawić go do ostygnięcia – można w uchylonym piekarniku – a następnie przekroić go na 3 równe kawałki. Najlepiej wykonywać to dużym, długim nożem, dzięki czemu uzyska się pewność, że kawałki są równe.
Czwarty etap
Puszkę z brzoskwiniami otworzyć. Środkowy i dolny krążek z biszkoptu nasączyć 5 łyżkami zalewy z brzoskwiń oraz 1 łyżeczką soku z cytryny.
Śmietanę przelać do wysokiej miski i zacząć ubijać na najwyższych obrotach. Na 2 minuty przed końcem ubijania dodać 5 łyżek cukru pudru.
Piąty etap
Z puszki odłożyć 5 brzoskwiń do dekoracji. Pozostałe pokroić na plasterki. Ułożyć część na biszkopcie nasączonym zalewą. Przykryć 1/3 śmietany, nałożyć drugi krążek i ponowić układanie brzoskwiń i śmietany, po czym nałożyć ostatni krążek. Cały biszkopt pokryć pozostałą częścią kremu śmietankowego, a na wierzchu ułożyć brzoskwinie, które mogą przyjąć dowolny kształt – kawałki, plasterki. Wstawić na całą noc do lodówki, podawać następnego dnia. Smacznego!