Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować tort komunijny?

Opiekun artykułu: marysia
Jak przygotować tort komunijny?

Jak przygotować tort komunijny?

Główną atrakcją w czasie przyjęcie komunijnego, na którą czeka każde dziecko, jest tort. Może on przyjąć bardzo fantazyjne formy, a może być po prostu słodki i dobry. Niekoniecznie trzeba zamawiać go w cukierni. Równie dobrze smaczny i ładny tort można wykonać we własnej kuchni. Jeżeli dziecko lubi brzoskwinie, ciasto z poniższego przepisu z pewnością je zadowoli.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Dobry tort to przede wszystkim biszkopt i krem. Jedno i drugie powinno być puszyste, a to wymaga odpowiednich składników. Do przygotowania biszkoptu niezbędne są:
    * 8 jaj,
    * 8 łyżek wody,
    * 320 g mąki tortowej,
    * 330 g cukru,
    * szczypta soli.
    Do wykonania kremu potrzeba:
    * 5 łyżek cukru pudru,
    * 1 puszki brzoskwiń,
    * 1 l śmietany kremówki 36%,
    * 1/2 cytryny.
    Niezbędna jest również okrągła forma do pieczenia, najlepiej z wysokimi brzegami, która pozwoli na wykonanie tortu o ładnym kształcie.

  • Pierwszy etap

    Przygotowanie biszkoptu rozpocząć od nagrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza, ponieważ ciasto lubi być włożone już do ciepłego, a nie do nagrzewającego się pieca.Żółtka oddzielić od białek. Trzeba to zrobić bardzo dokładnie. W białku nie powinien znaleźć się nawet jeden fragment żółtka, ponieważ może to wpłynąć na jakość biszkoptu.

  • Drugi etap

    Drugi etap

    Rozpocząć ubijanie białka na sztywną pianę. Dodać szczyptę soli. Gdy będzie już dość sztywna, zacząć dodawać żółtka (pojedynczo), cukier oraz po 1 łyżce wody. Połączyć wszystko na gładką masę, po czym rozpocząć dodawanie mąki. Należy ją dodawać po 1 łyżce i mieszać – już nie mikserem – tak żeby nie wytworzyły się grudki. Po wykorzystaniu wszystkich składników przelać masę biszkoptową do wyłożonej papierem formy i piec przez 40 minut.

  • Trzeci etap

    Po upieczeniu biszkoptu pozostawić go do ostygnięcia – można w uchylonym piekarniku – a następnie przekroić go na 3 równe kawałki. Najlepiej wykonywać to dużym, długim nożem, dzięki czemu uzyska się pewność, że kawałki są równe.

  • Czwarty etap

    Puszkę z brzoskwiniami otworzyć. Środkowy i dolny krążek z biszkoptu nasączyć 5 łyżkami zalewy z brzoskwiń oraz 1 łyżeczką soku z cytryny.

    Śmietanę przelać do wysokiej miski i zacząć ubijać na najwyższych obrotach. Na 2 minuty przed końcem ubijania dodać 5 łyżek cukru pudru.

  • Piąty etap

    Piąty etap

    Z puszki odłożyć 5 brzoskwiń do dekoracji. Pozostałe pokroić na plasterki. Ułożyć część na biszkopcie nasączonym zalewą. Przykryć 1/3 śmietany, nałożyć drugi krążek i ponowić układanie brzoskwiń i śmietany, po czym nałożyć ostatni krążek. Cały biszkopt pokryć pozostałą częścią kremu śmietankowego, a na wierzchu ułożyć brzoskwinie, które mogą przyjąć dowolny kształt – kawałki, plasterki. Wstawić na całą noc do lodówki, podawać następnego dnia. Smacznego!

Popularne tagi
  • biały lukier
  • piwo bawarskie
  • ubijanie białek
  • spotkanie towarzyskie
  • urodziny dziecka
  • ozdoba do włosów
  • kartka z życzeniami
  • opaska plastikowa
  • karnawał
  • pianki
  • bawaria
  • farby akrylowe
  • whisky
  • jagody
  • dorosły
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising