Jak przygotować dobre kruche ciasto bazowe?
Jak przygotować dobre kruche ciasto bazowe?
Kruche ciasto to podstawa wielu wypieków. Jest niezbędne do tart, do babeczek z owocami, do słonych ciast lub innych smakołyków, które wymagają kruchego spodu. Wbrew pozorom nie zawsze uzyskanie dobrego ciasta jest proste, niezbędne jest posiadanie dobrego przepisu oraz znajomość kilku zasad.
Składniki potrzebne na ciasto
Do przygotowania ciasta kruchego potrzebne są odpowiednie składniki, czyli:
* 420 g mąki,
* 250 g masła,
* 1 żółtko,
* 2 łyżki zimnej wody,
* szczypta soli.Pierwszy krok
Mąkę dokładnie przesiać do miski albo na stolnicę. Dodać sól. Masło – powinno być zimne – pokroić na małe kawałki albo zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Wrzucić do mąki, po czym nożem albo łyżką połączyć z mąką. Nie powinno się używać rąk na tym etapie, żeby ciasto nie stało się zbyt ciepłe.
Drugi krok
Gdy mąka i masło połączą się, wbić żółtko i zamieszać całość łyżką. Następnie dodać wodę. Na tym etapie można przejść do zagniatania rękami, jednak trzeba zagniatać bardzo szybko. Im krótszy czas ugniatania, tym lepsze będzie kruche ciasto.Z ciasta ugnieść kulę, owinąć ją folią aluminiową i włożyć do lodówki na 30 minut.
Trzeci krok
Ciasto wyjąć z lodówki. Zagnieść szybko na stolnicy oprószonej mąką, po czym uderzyć je wałkiem 6 – 7 razy. Rozwałkować na cienki placek i przenieść do dowolnej formy, w której ma być pieczone. Żeby nie wyrosło podczas pieczenia, należy nakłuć je kilka razy widelcem. Na czas pieczenia warto również obciążyć je surową fasolą albo grochem.