Jak przygotować pyszne ciasto jogurtowe?
Jak przygotować pyszne ciasto jogurtowe?
Ciasto z dodatkiem jogurtu jest niezwykle delikatne i smacznie. Często nie wymaga żadnych dodatków, żeby smakować wyśmienicie. Co więcej, jest proste do wykonania i ma szansę stać się ulubionym przysmakiem dla całej rodziny. Aby mieć pewność, że deser wyjdzie taki, jak powinien, dobrze jest skorzystać ze sprawdzonego przepisu, który podajemy poniżej.
Niezbędne produkty
Składników do ciasta nie potrzeba wiele. Warto jednak pamiętać, że powinny być dobrej jakości i świeżości, żeby deser smakował odpowiednio. Do najważniejszych elementów należą:
* 1 szklanka jogurtu naturalnego,
* 1 szklanka oleju roślinnego,
* 3 szklanka mąki,
* 1,5 szklanki cukru,
* 1 łyżeczka cukru waniliowego,
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 3 jajka,
* 1 opakowanie polewy białej (opcjonalnie).Krok pierwszy
Do miski wlać jogurt, dodać do niego olej oraz wbić jajka, a następnie całość wymieszać. Składniki powinny połączyć się ze sobą.
Krok drugi
W osobnej misce zmieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia oraz oba rodzaje cukru. Wymieszać, po czym stopniowo dodawać składniki suche do mokrych, cały czas mieszając. Mieszać nieprzerwanie łyżką – nie należy używać miksera – aż wszystko połączy się ze sobą, uzyskując jednolitą konsystencję.
Krok trzeci
Niewielką foremkę wysmarować tłuszczem i oprószyć dno bułką tartą. Przelać do niej masę, rozprowadzając ją po całej powierzchni formy. Wsunąć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 – 50 minut. Po upieczeniu wystudzić.Ciasto jogurtowe można podawać bez posypki, posypane cukrem pudrem albo oblane gotową polewą waniliową. Dzięki temu będzie dodatkowo słodkie.