Jak zrobić dobre mleko truskawkowe?
Jak zrobić dobre mleko truskawkowe?
Dzieci powinny pić dużo mleka. Dzięki temu zdrowo rosną, mają mocne kości i zęby oraz odpowiednią dawkę witaminy D, która wspomaga ten proces. Jednak samo mleko może nie budzić sympatii maluchów. Żeby mieć pewność, że dziecko wypije całą szklankę i będzie prosić o więcej, najlepiej przygotować mleko smakowe.
Niezbędne składniki
Wykonanie domowego mleka truskawkowego jest bardzo proste, zwłaszcza jeśli zawczasu przygotuje się odpowiednie składniki, czyli:
* 200 g truskawek,
* 500 ml mleka,
* 1 łyżkę brązowego cukru.
Najlepiej skorzystać z truskawek świeżych, ale jeżeli sezon nie sprzyja, wtedy nadadzą się również mrożone.Krok pierwszy
Truskawki świeże dokładnie umyć i oczyścić z szypułek. Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do pojemnika blendera. Jeżeli korzysta się z mrożonych truskawek, trzeba je najpierw dokładnie rozmrozić.
Krok drugi
Do truskawek dodać cukier. Lepiej używać brązowego, który jest zdrowszy, niż białego. Zmiksować oba składniki, tworząc truskawkową papkę.
Krok trzeci
Miksując masę, stopniowo dodawać mleko – może być lekko schłodzone, chociaż do podawania dzieciom lepiej nadaje się mleko w temperaturze pokojowej. Mieszać cały czas, aż składniki zaczną mieć jednolitą, różową konsystencję.Gotowe mleko przelać do szklanki i ozdobić kolorową słomką, która dodatkowo zachęci dziecko do picia. Jeżeli trwa sezon na truskawki, warto podać mleko z pokrojonymi kawałkami truskawek w ramach dodatkowego urozmaicenia.