Jak zrobić dobry syrop na kaszel?
Jak zrobić dobry syrop na kaszel?
Kaszel potrafi być bardzo nieprzyjemny. Nie pozwala zasnąć, męczy, utrudnia oddychanie i nie stanowi przyjemnego doświadczenia dla nikogo. Żeby szybko się go pozbyć, można zakupić dobry syrop w aptece, jednak równie skuteczne jest leczenie przy pomocy domowego syropu, który może być przygotowany z różnorodnych elementów. Nie trzeba się obawiać, jest tak samo skuteczny, jak syrop apteczny, o ile nie lepszy.
Syrop z buraków
Syrop z buraków to jeden z najlepszych syropów, jaki można przygotować na kaszel. W burakach drzemie moc poprawy odporności, poprawy krążenia krwi oraz zwiększania ilości czerwonych ciałek krwi. Do przygotowania takiego syropu przyda się:
* 1 burak, duży (lub 2 małe),
* 3 łyżki miodu płynnego,
* słoik.
Buraka należy umyć, obrać ze skórki, po czym przełożyć do słoika. Zalać miodem, lekko wymieszać i zakręcić szczelnie słoik, odstawiając go na 4 – 5 godzin do garnka z gorącą wodą. Nie trzeba podgrzewać, ciepło ma stymulować puszczenie soku przez buraki.Syrop ma dodatkową zaletę, jaką jest możliwość stosowania go nie tylko przez dorosłych, ale również przez dzieci.Syrop z kopru włoskiego
Koper włoski bardzo dobrze pomaga na mokry kaszel. Z kopru można wykorzystać przydatny syrop, łatwo i stosunkowo szybko. Aby go przygotować, potrzebne będą:
* 1 łyżka nasion kopru,
* 2 łyżeczki miodu,
* 1/3 l wody.
Koper zalać wodą, dodać miód i zacząć podgrzewać. Gotować 10 minut, po czym przecedzić. Popijać 3 razy dziennie po 1 filiżance.Syrop z oliwy
Domowy syrop z oliwy z oliwek nadaje się doskonale do nawilżania gardła, które w czasie kaszlu bywa podrażnione oraz bardzo wysuszone. Oliwa sprawi, że drapanie ustąpi, a sam kaszel znacznie szybciej zniknie. Żeby wykonać syrop, należy przygotować:
* 1 cytrynę,
* 200 ml oliwy z oliwek.
Z cytryny wycisnąć cały sok. Zmieszać go dokładnie z oliwą z oliwek. Przelać do słoika albo do buteleczki i wstrząsnąć. Następnie popijać 3 razy dziennie po 1 łyżeczce.Syrop z czosnku
Czosnek jako naturalne lekarstwo jest niezwykle doceniany. Można go jeść, nacierać nim tosty albo przyrządzić z niego syrop na kaszel. Wystarczy przygotować:
* 2 główki czosnku,
* 4 łyżki miodu,
* 2 cytryny,
* 2 szklanki przegotowanj wody,.
Czosnek obrać z łupinek, po czym wszystkie ząbki czosnku dokładnie zmiażdżyć w prasce, ewentualnie drobno posiekać nożem. Wszystko razem wymieszać i pozostawić na 2 dni, a następnie popijać kilka razy dziennie po 1 łyżeczce.